Tko vuče sve konce? Novo izvješće otkriva: “Putin se ne oslanja na svoje generale…”

Svijet 29. ruj 202316:33 1 komentar
Isai Hernandez / imageBROKER / Profimedia / ilustracija

Ruski predsjednik Vladimir Putin donosi ključne odluke o ratu u Ukrajini uglavnom samostalno, bez da se uvelike oslanja na svoje generale, navode analitičari u izvješću američke korporacije RAND koje je objavljeno prošlog tjedna.

No, pri tome se Putin pokazao opreznijim nego što se očekivalo, prenosi Insider. “Putin donosi ključne odluke uglavnom sam, bez značajnog utjecaja ruskog Glavnog stožera.”

Analitičari navode da je to ponajviše zbog toga što Putin ne vjeruje onima oko sebe i zbog toga malo koristi ekonomsku ili vojnu stručnost koja mu je na raspolaganju.

Zapadni analitičari ranije su objavili da ruski vojni čelnici, uključujući i samog ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, vjerojatno skrivaju od Putina loše vijesti o ratu jer ih zabrinajvaju moguće posljedice.

Dara Massicot, viša istraživačica politike u korporaciji RAND u srpnju je za NYT pisala da u Kremlju vlada “atmosfera sumnje i nesigurnosti”. Istaknula je da Putin vrlo lako okrivi izdajnike te da će među visokim vojnim dužnosnicima vjerojatno prevladati autocenzura.

Izvješće RAND-a navodi da Putin nije željan sukoba s NATO savezom, no analitičari upozoravaju da bi se to moglo promijeniti ako ruski gubici na bojištu nastave rasti.

Zapad je još uvijek prilično ustrajan u pružanju pomoći Ukrajini, a Putin je još u govoru u srpnju poručio da postoji “ozbiljna opasnost” od uvlačenja NATO-a u ukrajinski rat ako članice saveza nastave isporučivati oružje. Također, Putin i njegovi bliski suradnici više puta su zaprijetili i nuklearnim oružjem.

Dok su Putin i drugi ruski dužnosnici opetovano pokazivali prema svom nuklearnom arsenalu, zapadni dužnosnici nisu izvijestili o znakovima da se Rusija ozbiljno priprema za njegovu uporabu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.