Transrodnim ženama zabranjeno igranje ragbija: “Ljudska smo bića kao i svi”

Svijet 21. lip 202215:071 komentar
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Globalno upravljačko tijelo za ragbi ligu zabranilo je transrodnim ženama da do daljnjeg igraju u ženskim međunarodnim utakmicama.

Međunarodna ragbi liga (IRL) pridružuje se rastućem popisu upravljačkih tijela koja su nedavno spriječila transrodne sportaše da se natječu u ženskim divizijama, uključujući Međunarodnu plivačku federaciju (FINA) i Međunarodnu biciklističku uniju (UCI).

VEZANE VIJESTI

IRL je u priopćenju naveo kako “nastavlja rad na preispitivanju i ažuriranju pravila”.

Zabrana će biti na snazi za Svjetsko prvenstvo u ragbiju, koje počinje u Engleskoj 15. listopada.

“Dok se ne završe daljnja istraživanja kako bi se IRL-u omogućila provedba formalne politike uključivanja transrodnih osoba, transrodne igračice nisu u mogućnosti igrati na sankcioniranim utakmicama ženske međunarodne ragbi lige”, stoji u priopćenju.

“U donošenju ove odluke, IRL, koji je posljednji put pregledao sudjelovanje transrodnih osoba u međunarodnoj ragbi ligi u siječnju i veljači 2021., razmotrio je nekoliko relevantnih događaja u svjetskom sportu”.

“MOO je zaključio kako je nadležnost svakog sporta i njegova upravnog tijela odrediti kako sportaš može biti u nerazmjernoj prednosti u usporedbi sa svojim suparnicima, uzimajući u obzir različitu prirodu svakog sporta”.

Transrodna žena Caroline Layt, koja je igrala elitnu žensku ragbi ligu u Australiji nakon tranzicije, rekla je Reutersu: “To je razočaravajuće. Mi smo ljudska bića ista kao i svi ostali.

“To samo govori trans djeci da nistu dostojni. Nemoj se ni truditi. Nemoj se ni truditi pojaviti se. U čemu je poanta?”, rekla je za CNN.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar