U Japanu nastavljena predizborna kampanja, dan nakon ubojstva Shinza Abea

Svijet 09. srp 202206:53
Izvor: Noel Celis / AFP

Predizborna kampanja u Japanu nastavlja se u subotu, zadnjeg dana prije glasovanja za gornji dom parlamenta i dan nakon atentata u kojemu je ubijen bivši premijer Shinzo Abe.

Abea, najdugovječnijeg japanskog modernog čelnika, dok je držao predizborni govor u gradu Nara, u petak ujutro ubio je 41-godišnji muškarac, a taj je čin politički establišment osudio kao političko nasilje i napad na samu demokraciju.

vezana vijest

Političari su obećali da će nastaviti s kampanjom uoči nedjeljnih izbora, na kojima se očekuje pobjeda japanske vladajuće koalicije, a prije atentata   Liberalno-demokratska stranka, u kojoj je Abe zadržao znatan utjecaj, vidjela se kako dobiva mjesta u izborima.

Abeova smrt potaknula je pitanja o sigurnosnim mjerama za javne osobe u Japanu, gdje političari obično u kampanjama upućuju izravne pozive biračima ispred željezničkih stanica i supermarketa.

Mnoge stranke su najavile da će se sada dužnosnici suzdržati od govora u u subotu, ali da će se kampanja nastaviti kako bi se pokazala odluka da se ne povinuje nasilju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar