U Ukrajini zapelo 25 milijuna tona žitarica. Trudeau: Pomoći ćemo im s izvozom

Svijet 09. svi 202207:55
Izvor: Sean Kilpatrick / POOL / AFP, Ilustracija

Kanada će pomoći Ukrajini pronaći rješenje za izvoz uskladištenih žitarica koji je ugrožen ruskom invazijom, rekao je kasno u nedjelju kanadski premijer Justin Trudeau. 

Gotovo 25 milijuna tona žitarica zapelo je u Ukrajini i ne može napustiti državu zbog infrastrukturnih izazova i ruske blokade crnomorskih luka, uključujući Mariupolj, objavili su prošli tjedan Ujedinjeni narodi.

Cijene prehrambenih proizvoda u ožujku su narasle na rekordne razine nakon ruskog napada na Ukrajinu, četvrte najveće izvoznice kukuruza i šeste najveće izvoznice pšenice na svijetu. Cijene su djelomično pale u travnju. „Znamo da će ljudi diljem svijeta gladovati zbog ruskog djelovanja“, rekao je Trudeau koji je u nedjelju boravio u Ukrajini. „U Ukrajini žitarice čekaju na izvoz. Moramo osigurati sve da Rusija ne spriječi da te žitarice, dođu do svijeta kojem su potrebne“, dodao je.

Od početka ruske invazije Ukrajina je primorana izvoziti žitarice vlakovima preko zapadne granice. Kijev za to želi aktivirati i luke na Dunavu na jugu zemlje. Trudeau je rekao da je Dunav jedno od mogućih rješenja, ne otkrivši više detalja i dodavši kako se razmatra niz opcija.

Analitičari su upozorili da će se Ukrajina suočiti sa značajnim nedostatkom skladišnih kapaciteta u sezoni 2022/23. zbog toga što rat onemogućava pražnjenje skladišta. Kanada će UN-u donirati 25 milijuna eura radi svjetske sigurnosti hrane, a za iduću će godinu ukinuti carine za sav uvoz iz Ukrajine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar