Ukrajina je dobila loše vijesti od dvije članice NATO saveza

Svijet 02. lis 202309:33 4 komentara
Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP, Ilustracija

Ukrajina je primila zabrinjavajuće vijesti od dva saveznika iz NATO-a i to u trenutku dok nastavlja s protuofenzivnim operacijama kako bi oslobodila svoj teritorij od Rusije.

NATO je od početka invazije koju je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo u veljači 2022. godine bio ključni ukrajinski saveznik koji joj je osigurao desetke milijardi dolara za jačanje njezinih obrambenih napora.

No, SAD i Slovačka su ovih dana dovele u pitanje vojnu i humanitarnu pomoć. Američki Kongres izglasao je zakon o privremenom financiranju u kojemu se ne spominje Ukrajina.

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je 300 milijuna dolara za više oružja za Ukrajinu i za obuku njezinih vojnika, no ta sredstva nisu uključena u ovaj spomenuti zakon, budući da je pomoć Ukrajini postala problem za konzervativce u Zastupničkom domu, koji tvrde da bi se novac umjesto toga trebao trošiti u SAD-u.

Sve ovo je izazvalo brojna pitanja o nastavku američke pomoći Ukrajini, budući i da su anekete ove godine također pokazale opadanje potpore pomoći Ukrajini. SAD je bio jedan od najjačih saveznika Ukrajine, piše Newsweek i dodaje da je SAD dosad pružio pomoć u vrijednosti od 77 milijardi dolara dok su institucije Europske unije (EU) osigurale više od 80 milijardi dolara. SAD je tako osigurala više od bilo koje pojedinačne nacije.

Gubitak saveznice Slovačke?

S druge strane, slovački ljevičarski bivši premijer Robert Fico pobijedio je svog progresivnog suparnika na parlamentarnim izborima nakon kampanje za ukidanje vojne pomoći Ukrajini.

Slovačka dijeli svoju istočnu granicu s Ukrajinom i opskrbila ju je borbenim zrakoplovima MiG-29 iz sovjetske ere usred ruske invazije. Fico je međutim obećao obustaviti vojnu pomoć iz Slovačke, rekavši da će podržati samo pakete humanitarne pomoći. Također se usprotivio uvođenju sankcija protiv Moskve.

Krajem rujna, Fico je za britanski The Telegraph rekao da “naoružavanje Ukrajine ne donosi ništa osim ubijanja”. U međuvremenu, istraživanje Eurobarometra u kolovozu pokazalo je pad broja Europljana koji podupiru pomoć Ukrajini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.