Ukrajina kreće u novu ofenzivu? “Rusi ne mogu pokrivati toliko područje”

Svijet 02. tra 202411:52 0 komentara
AFP/ Alexander Nemenov

Ubrzo bi u Ukrajini mogle započeti nove ofenzive s ruske, ali možda i ukrajinske strane.

Dok bi Rusija time pokušala doći do novih, njima strateški važnih područja, Ukrajina bi ofenzivu pokrenula zbog oslobađanja okupiranog teritorija, potiskivanja ruskih snaga i stvaranja boljih pregovaračkih pozicija za mogući završetak rata.

Analitičar Gordan Akrap, pomoćnik rektora Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman”, ističe da bi se fokus ofenzive mogao usmjeriti na područje od Hersona do Zaporižja i Melitopolja, što je prostor od oko 22.000 četvornih kilometara. To područje predstavlja izazov za logističke potrebe Rusije, budući da bi bilo pod stalnom prijetnjom raketno-topničkih sustava i djelovanja zrakoplova poput F-16.

“To je područje koje Rusija ne može tako lako i jednostavno pokrivati svojim logističkim potrebama, zato što će oni biti pod udarom raketno-topničkih sustava. S druge strane, ovo su točke kružnice koje pokazuju otprilike 160 km, znači radijus djelovanja zrakoplova F-16 koji će biti u funkciji. Vidi se da oni pokrivaju cijelo to područje i vidi se da, s obzirom na činjenicu da su Ukrajinci uspjeli uništiti ruski radarski sustav na Krimu, da su uspjeli srušiti dva, a uništiti najvjerojatnije i treći ruski AWACS, koji omogućava koordiniranje, upravljanje, vođenje i zapovijedanje, integriranje ruskim vojnim operacijama na kopnu zemlju i zraku i s obzirom na činjenicu da je Ruska pomorska crnomorska flota ojačana s Baltičkom i sa Sjevernom flotom, praktički stacionirana u Sočiju i u Gornjoj Abhaziji, znači zajedno sa podmornicama, daleko od bojišnice, stvoreni su pretpostavke da Ukrajina, kad se stvore klimatološki uvjeti, i kad dođe F-16 u jednom brzom prodoru koji će trebati sigurno 3-4 tjedna, oslobodi ovo područje”, ustvrdio je Akrap za HRT.

Osim toga, Akrap naglašava da Europa treba razviti samostalne obrambene sposobnosti kako bi zaštitila svoje interese, posebno u svjetlu nedavnih događaja poput zastoja u Crvenom moru koji utječe na trgovinu između Europe, Indije i Kine. Ističe važnost europske samodostatnosti u obrani, navodeći da su trenutno jedini prisutni akteri na tom području Sjedinjene Američke Države.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!