Ukrajina optužila Rusiju da je pucala na konvoj, sedam ubijenih

Svijet 12. ožu 202221:30
Izvor: N1

Ukrajinska obavještajna služba optužila je Rusiju u subotu da je otvorila vatru na konvoj kojim su se evakuirale žene i djeca iz sela Permoha u kijevskoj regiji i ubila sedam osoba od kojih je jedno dijete.

“Nakon napada, okupatori su prisilili preostale u koloni da se vrate u Peremohu i nisu im dopustili da napuste selo”, objavila je obavještajna služba u izjavi.

Ukupan broj ranjenih nije poznat, dodaje se u izjavi.

“Rusi su pucali na kolonu žena i djece koja je pokušavala napustiti selo Peremoha u regiji Kijev duž ‘zelenog’ koridora. Sedam osoba je poginulo uključujući jedno dijete”, navodi se .

Agencija Reuters nije mogla provjeriti te navode iz neovisnog izvora, a Rusija nije odmah bila dostupna za komentar.

Ukrajina je i ranije optuživala Rusiju da sprječava evakuacije iz zona sukoba jer ne poštuje unaprijed dogovorene prekide i otvara varu na civile.

Rusija tvrdi da ne uzima civile za mete od početka invazije 24. veljače te krivnju za neuspješne evakuacije prebacuje na ukrajinske vlasti.

Zbog ruskog bombardiranja ukrajinskih gradove u invaziji koju Moskva naziva “posebnom vojnom operacijom”, stotine tisuća ljudi zarobljene su u opkoljenim gradovima, a 2,5 milijuna Ukrajinaca uspjelo je dosad izbjeći u susjedne države.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je ranije u subotu da je ruska invazija neke manje ukrajinske gradove izbrisala s lica zemlje.

Moskva šalje svježe  vojnike pošto su ukrajinske snage onesposobile za akciju 31 od taktičkih skupina ruskog bataljuna, rekao je Zelenski i nazvao to najvećim gubitkom za rusku vojsku desetljećima.

Njegove izjave Reuters ne može potvrditi.

Ukrajinski predsjednik također je rekao da je od početka ruske invazije poginulo oko 1300 ukrajinskih vojnika i pozvao je Zapad da se snažnije uključi u napore za postizanje mira.

Uputio je dramatično upozorenje u pogledu Kijeva, glavnoga grada Ukrajine.

“Ako odluče pribjeći taktici tepih-bombe i tako bombardirati Kijev, oni će izbrisati povijest ove regije  … uništit će sve nas, ući će u Kijev. Ako je to njihov cilj, neka uđu, ali onda će ovdje živjeti sami”, rekao je Zelenski.

Tijek događaja pratite OVDJE

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar