Ukrajinski ministar obrane dao naslutiti kad bi mogla početi protuofenziva

Svijet 04. lip 202322:21 1 komentar
REUTERS/Caroline Chia

Ukrajina je spremna pokrenuti dugo očekivanu protuofenzivu kako bi vratila teritorij pod ruskom okupacijom, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu objavljenom u subotu.

“Čvrsto vjerujemo da ćemo uspjeti”, rekao je Zelenski za Wall Street Journal. “Ne znam koliko će trajati. Da budem iskren, može se odvijati na različite načine, potpuno različite. Ali mi ćemo to učiniti i spremni smo.”

No, kako je njegov ministar obrane, Oleksii Reznikov dao naslutiti u objavi na Twitteru, a u duhu poruke kako revolucija neće biti na televiziji, da planovi voletišinu i da neće biti najave početka, za protuofenzivu ćemo čuti kad već bude u tijeku.

Borbe se više ne vode samo u Ukrajini

Do tada, borbe se više ne vode u Ukrajini. Guverner ruske Belgorodske oblasti, koja je ovih dana na meti ukrajinskih bombardiranja, rekao je na Telegramu da su se “borbe” vodile u selu Nova Tavoljanka.

“Diverzantska skupina je stigla, sada se borbe vode u Novoj Tavoljanki”, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov, uz grozomornu prijetnu da se “nada da će svi biti likvidirani”.

Ovaj novi upad proukrajinskih snaga na ruskih teritorij događa se nakon jakih zračnih udara na središte Ukrajine, pri čemu je u jednome od njih u subotu navečer poginula dvogodišnjakinja i ranjene su 22 osobe u Dnjipru, a u drugome je u nedjelju pogođen aerodrom, priopćile su ukrajinske vlasti.

Ukrajinska topnička vatra nagnala je zadnjih dana tisuće stanovnika na ruskom području da se sklone u Belgorod, upravno središte istoimene oblasti.

Zapad u strahu od ruske odmazde

Međutim, topničko gađanje Rusije nagnalo je belgijsku ministricu obrane Ludivine Dedonder i ministricu vanjskih poslova Hadja Lahbib na reakciju i obavijest da će hitno će kontaktirati Ukrajince i tražiti objašnjenje za korištenje njihova oružja u napadima na Rusiju, javlja Le Soir.

Naime, U Bruxellesu za list naglašavaju da su sva belgijska oružja poslana u Ukrajinu kako bi se branila ukrajinska populacija i teritorij, a ne vršili napadi na Rusiju.

Ranije ovog tjedna, The Washington Post objavio je da su ‘partizani’ koji su napali Belgorodsku regiju koristili vozila i oružja iz SAD-a, Poljske, Češke i Belgije.

Konkretno, u napadima su korištene belgijske i češke puške, kao i protutenkovska oružja podrijetlom iz SAD-a. Prema svjedocima iz Ukrajine, a kako pišu moskovske RIA Novosti, ‘teroristi’ koriste češke jurišne puške BREN i američke automate SCAR.

Nije tajna da NATO naoružava Ukrajinu, međutim, zemlje članice boje se da bi korištenjem oružja, pogotovo dalekometnog topničkog oružja za napad na ciljeve u Rusiji, moglo isprovocirati Kremlj da na takve napade uzvrati napadom.

Ratno gospodarstvo lijek za povećanje proizvodnje streljiva?

Do sada su samo Sjedinjene Države ukupno su izdvojile više od 38,3 milijarde dolara za sigurnosnu pomoć Ukrajini od početka Bidenove administracije, uključujući više od 37,6 milijardi dolara od ruske invazije u veljači 2022. godine.

Međutim, zalihe oružja se tope, a proizvodnja novog još se nije zahuktala. Zbog toga je Europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton popčeo pozivati na uvođenje ratnog gospodarstva kako bi povećao narudžbe i proizvodnju streljiva i oružja od strane EU-a.

Međutim, za njegove pozive nema razumjevanja. Njemačka je možda najosjetljivija na taj koncept. Njemački veleposlanik u Poljskoj Thomas Bagger dobro zna kako to izgleda kad se na njegovu zemlju vrši pritisak za nabavu oružja. No on Bretonov prijedlog svejedno smatra neproduktivnim. “Nećete imati pozitivan odgovor na izraz ‘ratno gospodarstvo’ u Njemačkoj”, kratko je rekao Bagger ranije ovog mjeseca. “To nije pravi način za mobilizaciju napora”, dodao je on.

Protuofenziva bi mogla promjeniti dinamiku rata

Kako bilo, Kijev se nada da će protuofenziva za povrat teritorija promijeniti dinamiku rata koji bjesni otkako je Rusija izvršila invaziju na manjeg susjeda prije 15 mjeseci.

Zelenski je prošlog mjeseca rekao da Ukrajina mora pričekati da stigne više zapadnih oklopnih vozila prije pokretanja protuofenzive.

Ulagao je diplomatske napore da zadrži potporu Zapada, tražeći više vojne pomoći i oružja, što je ključno za Ukrajinu da uspije u svojim planovima.

Rusija drži dijelove ukrajinskog teritorija na istoku, jugu i jugoistoku.

Dugo razdoblje suhog vremena u nekim dijelovima Ukrajine potaknulo je očekivanje da bi protuofenziva mogla biti neizbježna.

Tijekom proteklih nekoliko tjedana Ukrajina je pojačala udare na ruska skladišta streljiva i logističke rute.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.