Ukrajinski parlament uveo izvanredno stanje zbog ruske prijetnje

Svijet 23. velj 202222:59 0 komentara
REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Ukrajinski parlament je u srijedu navečer velikom većinom glasova donio odluku o uvođenju izvanrednog stanja u zemlji zbog prijetnje ruske invazije.

“Ruska agresivna politika prema našoj zemlji bila je i ostaje glavni izazov našoj sigurnosti”, rekao je pred zastupnicima Oleksij Danilov, tajnik Nacionalnog vijeća za sigurnost i za obranu.

Ukupno je 335 zastupnika od potrebnih 226 glasovalo za ovu odluku koju je predložio predsjednik Volodimir Zelenskij, a u srijedu dopodne ju je poduprlo Vijeće za sigurnost.

VEZANA VIJEST

Danilov je pozvao zastupnike da glasuju za ovu mjeru radi “očuvanja javnog reda” i “sprječavanja bilo kakva pokušaja” destabilizacije i državnog udara.

“Kako smatraju naše i obavještajne službe naših partnera (…) našu zemlju je nemoguće zauzeti bez unutarnje destabilizacije. Potonja je glavno pitanje za Rusiju”, istaknuo je.

“Situacija nije laka, ali je pod potpunom kontrolom”, rekao je ipak dužnosnik.

Danilov je dopodne rekao da će izvanredno stanje omogućiti vlastima da “povećaju zaštitu” javnog reda i strateških infrastruktura, “ograniče kretanje prometa” te pooštre provjeru vozila i dokumenata građana.

“To neće radikalno utjecati na svakodnevicu” Ukrajinaca, dodao je.

Zapad ocjenjuje da bi Rusija, koja je na ukrajinskoj granici nagomilala 150.000 vojnika, mogla pokrenuti operaciju velikih razmjera, pa i radi zauzimanja Kijeva, glavnog grada.

Moskva je u ponedjeljak priznala neovisnost dvaju proruskih separatističkih teritorija na istoku Ukrajine, samoproglašene “republike” Donjeck i Luhansk i nije isključila mogućnost slanja vojske na to područje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.