Ukrajinski vojnik: Borba protiv vagnerovaca je kao film o zombijima

Svijet 03. velj 202306:53
REUTERS/Igor Russak/File Photo

Jugozapadno od Bahmuta, ukrajinski vojnici Andrij i Borisič žive u bunkeru osvijetljenom svijećama, ukopanom u smrznutu zemlju. Već se tjednima bore protiv stotina boraca iz ruskog privatnog vojnog odreda Wagner.

Maskiran balaklavom, Andrij se u razgovoru s CNN-om prisjeća jedne, kako kaže, “beskonačne” borbe kada ih je napao veliki broj Wagnerovih boraca. “Borili smo se 10 sati u komadu. Nisu to bili naleti, bilo je neprekidno. Nisu prestajali dolaziti,” govori.

Njihove puške AK-47 postale su toliko vruće od neprestanog pucanja, prisjeća se, da su ih morali stalno rotirati. “Na našoj strani je bilo nekih 20-ak vojnika. Na njihovoj otprilike 200,” dodaje.

Strategija Wagnera je poslati prvi val vojnika u kojem se uglavnom nalaze regruti koji su došli ravno iz ruskih zatvora. Oni ne znaju mnogo o vojnoj taktici i slabo su opremljeni. Većina njih se tek nada da će preživjeti svoj šestomjesečni ugovor kako bi mogli otići kući umjesto natrag u zatvor.

“Jednu skupinu od nekih 10 vojnika pošalju 30 metara unaprijed, a potom se oni ukopaju kako bi sačuvali poziciju,” prepričava Andrij Wagnerove taktike. Potom dolazi sljedeća skupina, kaže, koja osvaja sljedećih 30 metara. “Tako Wagner korak po korak pokušava napredovati, no gube veliki broj ljudi.”

Tek kada vojnici iz prvog vala poginu, Wagner šalje iskusnije borce, najčešće s boka, kako bi preplavili ukrajinske pozicije.

Andrij kaže da je borba bila zastrašujuće, nadrealno iskustvo. “Naš mitraljezac gotovo je poludio koliko je pucao na njih. Govorio je, ‘znam da sam ga upucao, ali ne pada.’ Tek nakon nekog vremena, kad bi upucani vojnik valjda već iskrvario, onda bi se srušio na tlo,” priča Andrij.

Uspoređuje borbe sa scenama iz filmova sa zombijima. “Penju se preko leševa svojih prijatelja, gaze po njima,” kaže. “Izgleda vrlo, vrlo vjerojatno da prije napada dobivaju nekakve droge,” dodaje, ali CNN nije uspio samostalno potvrditi tu tvrdnju.

Čak i nakon što su vojnici iz prvih naleta eliminirani, napad se nastavio, a ukrajinski branitelji kažu da su ostali bez metaka i bili okruženi neprijateljem. “Problem je što su nam prišli s leđa, okružili su nas. Nismo očekivali da će doći odande,” govori. “Potrošili smo i posljednje metke pa smo počeli bacati granate koje su nam preostale, samo ja i još par momaka. Bili smo potpuno bespomoćni.”

Imali su sreće. Izdržali su do posljednjeg trenutka, a Wagnerovi vojnici, kažu, povukli su se na kraju dana. Andrijeva priča odgovara onome što je napisano u izvješću ukrajinske obavještajne službe koje je CNN dobio na ruke prošli tjedan. Prema tom izvješću, artiljerijska podrška pruža vojnicima koji uspiju doći do položaja zaštitu da se ukopaju i učvrste pozicije. Ukrajinski presretači kažu da je koordinacija između Wagnerovaca i ruske vojske često nedostatna.

CNN je kontaktirao šefa Wagner odreda, Jevgenija Prigožina, i postavio upit o optužbama za nasilje unutar odreda. Prigožin je odgovorio sarkastičnom izjavom, nazvavši CNN “otvorenim neprijateljem” i inzistirajući da je Wagner “izvrsna vojna organizacija koja slijedi sve zakone i pravila modernog ratovanja.”

Tijekom razgovora, polja iznad Andrijevog bunkera tresu se od konstantnog granatiranja. Zvižduci artiljerije prethode udarima u daljini. Andrijeva jedinica kaže da su zarobili jednog borca iz Wagnera, čija priča je onoliko tragična koliko su Wagnerove taktike primitivne i brutalne.

Snimka ispitivanja zarobljenog vojnika otkriva da je on inženjer koji je počeo prodavati drogu kako bi zaradio nešto novca. Pridružio se Wagneru u nadi da će tako očistiti svoj dosje kako bi njegova kći uspjela slijediti svoj san i postati odvjetnica. “Kada si otkrio da si tek topničko meso?”, pita ga Andrij na snimci. “Tijekom prve borbene misije. Dovezli su nas na front 28. prosinca. Sinoć su nas poslali u napad,” odgovara zarobljenik. “Koliko ljudi je bilo u skupini?”, pita Andrij.

“Deset.”

Andrij kaže da je zarobljeniku rekao: “Očito ti je jasno da ćeš poginuti u borbi. Ali bojiš se boriti za slobodu u svojoj zemlji.”

“Odgovorio mi je ‘Da, to je istina. Bojimo se Putina’,” kaže Andrij.

Andrij je usporedio ruskog predsjednika Vladimira Putina s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koji je, ne toliko davno, bio najpoznatiji komičar u zemlji.

“Naša prednost je da da, zbilja, možemo izabrati tipa kojeg Rusi nazivaju klaunom. Kao što sada vidimo, taj tip je trenutno vođa slobodnog svijeta,” govori Andrij.

Andrij dolazi iz Odese, a vojsci se pridružio u prvim danima invazije. Kaže da će se Ukrajinci opirati, ma koliko vojnika neprijatelj pošalje na njih. “Većina mojih dečkiju, oni su volonteri. Imali su dobre biznise, dobre poslove, dobre plaće, no došli su se boriti za svoju domovinu. U tome je velika razlika,” kaže. “Ovo je rat za slobodu. Ovo nije čak ni rat između Ukrajine i Rusije. Ovo je rat između režima i demokracije.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Komentari

Vaš komentar