Umro Ramsey Clark, američki ministar pravosuđa 60-ih

Svijet 11. tra 202107:13
capitol, kapitol, sad
Izvor: WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Američki ministar pravosuđa krajem 60-ih Ramsey Clark, mirovni aktivist koji je 90-ih bio pravni savjetnik Slobodana Miloševića, umro je u dobi od 93 godine, objavljeno je u subotu.

Zaklada i knjižnica predsjednika Lyndona B. Johnsona u čijoj je vladi bio ministar, izrazila je u subotu na Twitteru žaljenje zbog gubitka Ramseya Clarka, ministra pravosuđa od 1967. do 1969.

Ramsey Clark umro je u svome domu na Manhattanu u New Yorku, objavio je dnevnik New York Times.

Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel odao je počast “časnom čovjeku i njegovoj velikoj podršci, jer je bio uz nas u ključnim bitkama i osudio je velike nepravde koje je njegova zemlja počinila diljem svijeta”.

Kao ministar pravosuđa Ramsey Clark nadzirao je donošenje zakona “Fair Housing Act”, niza zakona protiv diskriminacije u stanovanju i zapošljavanju i protivio se smrtnoj kazni.

S vremenom je postao gorljivi protivnik američkih vojnih intervencija u inozemstvu,  od Vijetnama do Iraka.

Taj aktiviziam odveo ga je u smjeru pružanja potpore spornim pitanjima i vođama te je tako postao član odvjetničke ekipe koja je branila nekadašnjeg iračkog diktatora Sadama Huseina i egipatskog islamističkog propovjednika Omara Abdela Rahmana.

Ramsey Clark bio je i jedan od pravnih savjetnika Slobodan Miloševića prije suđenja bivšem predsjedniku Srbije na Haškom tribunalu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar