Uskoro promjene kod osobnih dokumenata u Njemačkoj, mnogi će se obradovati

Svijet 23. stu 202207:59
Izvor: Unsplash

Nova osobna iskaznica ili putovnica u Njemačkoj uvijek uključuje posjete uredu za izdavanje osobnih dokumenata. No, ubuduće bi podnositelji zahtjeva trebali imati mogućnost da im se dokument pošalje poštom izravno na kućnu adresu.

Savezno ministarstvo unutarnjih poslova planira ponuditi građanima mogućnost izravne dostave, rekla je glasnogovornica ministarstva unutarnjih poslova na upit Njemačke tiskovne agencije (dpa).

Do sada su podnositelji zahtjeva za novi osobni dokument obično dvaput morali ići u općinski ured – podnijeti zahtjev i potom ga preuzeti. Izravno slanje novih osobnih dokumenata prvi put je najavljeno sredinom svibnja, kada su ukinuta mnoga korona ograničenja. Glasnogovornica nije navela vrijeme kada bi to izravno slanje moglo postati moguće.

Ovo je složen projekt koji zahtijeva mnoge interne promjene unutar Savezne tiskare koja proizvodi dokumente i uređaje za sigurnu identifikaciju (Bundesdruckerei ) i također ima značajan utjecaj na uobičajenu praksu u uredima za putovnice i osobne iskaznice, kao i u uredima za strance. Glasnogovornica ministarstva objasnila je da su potrebne tehničke i zakonske izmjene u izradi.

Udruga gradova u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji već neko vrijeme zahtijeva da Bundesdruckerei šalje osobne dokumente izravno građanima. Time bi se rasteretili i građani i administracija, poručili su iz općinske udruge najmnogoljudnije savezne države prije šest mjeseci. Nakon dvije koronske godine s ograničenjima, potražnja, posebice za putovnicama, ovog je proljeća bila vrlo velika.

Sukladno tome, na mnogim je mjestima bilo teško pravovremeno dobiti termin za novi osobni dokument koji je bio potreban. Iz Saveznog ministarstva unutarnjih poslova tada su priopćili da Savezna tiskara ispituje slanje novih osobnih dokumenata izravno građanima, prenosi Fenix Magazin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar