Glavni tajnik NATO-a: Ne planiramo rasporediti snage NATO-a u Ukrajini

Svijet 16. ožu 202215:29 > 16:511 komentar
Jens Stoltenberg
REUTERS/Johanna Geron/Pool

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg održao je konferenciju za medije nakon izvanrednog sastanka ministara obrane NATO članica na kojemu su raspravljali o krizi u Ukrajini, ali i o konkretnim mjerama kojima se namjerava ojačati NATO savez i obrana NATO-a.

Kaže da je na sastanku fokus bio na Ukrajini te da izražavaju podršku.

“Ukrajinski ministar obrane opisao je vrlo živo smrt i razaranje koje je uzrokovao Putinov rat te otpor ukrajinske vojske. Svi smo odali počast hrabrosti ukrajinskog naroda i opružanih snaga. NATO snage i saveznici su osigurali opremu i obuku ukrajinskim snagama već godinama, pomažemo u ostvarivanju prava Ukrajine na slobodu”, rekao je, dodajući da se ministri složili da moraju nastaviti pomagati Ukrajini.

“Putin smjesta mora zaustaviti ovaj rat”

“Putin smjesta mora zaustaviti ovaj rat, povući svoje snage i uključiti se u diolmatske napore u dobroj vjeri”, kazao je.

VEZANE VIJESTI

“NATO neće tolerirati napad na suvernost i teritorijalnu cjelovitost članica. Već smo aktivirali naše obrambene planove da bi zaštitili savez. Stotine tisuća vojnika su u visokom stanju pripravnosti diljem saveza”, istaknuo je Stoltenberg.

Dodao je da se savez suočava s novom stvarnošću. “Na kopnun trebamo znatno više snaga na istočnom krilu saveza u visokom stanju pripravnosti. U zraku trebamo više aviona i integriranu, ojačanu zračnu i raketnu obranu. Na moru trebamo podmornice i nosače avione.”

Istaknuo je da se raspravljalo i sigurnosti kibernetičke obrane te da je potrebno provoditi veći broj vohjnih vježbi, za što će biti potrebna veća financijska ulaganja.

“Saveznici moraju uložiti minimalno 2% BDP-a u obranu.”

“Naša je odgovornost da se rat ne proširi izvan Ukrajine”

Istaknuo je da su “saveznici ujedinjeni u pružanju podrške Ukrajine, ali i u tome da NATO ne bi trebao rasporediti snage na kopnu niti poslati avione u ukrajinski zračni prostor”.

“Moramo se osigurati, imamo odgovornost da se ovaj sukob ne proširi izvan Ukrajine. Vidimo smrt, uništavanje, ljudske patnje, ali ova situacija bi se mogla pogoršati ako bi NATO učinio nešto što bi ovo pretvorilo u rat između Rusije i NATO-a. Saveznici su stoga ujedinjeni u pružanju podrške Ukrajini”, poručio je Stoltenberg i dodao: “Neće se raspoređivati NATO snage ni na kopnu ni u zraku i to je ujedinjen stav.”

Naglasio je da NATO podržava mirovne napore te da pozivaju Putina da okonča rat i povuče snage, “ali ne planiramo rapsorediti snage NATO-a u Ukrajini”.

“Putin je podcijenio i Ukrajinu i NATO”

Danas je objavljeno da je Rusija već izgubila 40% snaga, može li to NATO potvrditi?

VEZANE VIJESTI

“Putin je podcijenio snagu ukrajinskih oružanih snaga, jedinstvo ukrajinskog naroda i hrabrost ukrajinskog naroda i vodstva. Sve to, zajedno s masivnom potporom koju ukrajinska vojska dobiva i koju je dobivala godinama od NATO-a, sve to je natjeralo Putina da promijeni svoje planove i da shvati da njegova brza pobjeda, “Blitzkrieg”, i zauzimanje Kijeva u nekoliko dana – da je to propalo”, kazao je Stoltenberg i dodao:

“No, ne smijemo podcijeniti sposobnost Rusije kad je riječ o nastavku rata, uključujući napade na gradove. Vidimo da je Rusija bila odgovorna za brutalne napade u Čečeniji i Siriji. Rusija i dalje zadržava veliku vojnu sposobnost u konvencionalnom smislu. No, Putin je prijetio i nuklearnim oružjem, Rusija je nuklearna sila i vidimo da su pojačali tu retoriku, prijete i savezinicima i Ukrjaini. Ne smijemo podcijeniti Rusiju.”

Na upit može li Rusija pobijediti u ovom ratu, Stoltenberg je rekao da treba biti oprezan u takvim procjenama te je ponovno pohvalio ukrajinske snage. Glavni tajnik NATO-a dodao je da je Putin podcijenio i NATO, ali da je savez brzo reagirao i da se ujedinio.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar