Val stečajeva u Njemačkoj: Na udaru velike i srednje kompanije

Ekonomija 09. srp 202413:39 0 komentara
Val stečajeva u Njemačkoj: Na udaru velike i srednje kompanije
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Poskupljenje energije, materijala i slabija potražnja pokrenuli su val stečajeva srednjih i velikih kompanija u Njemačkoj u prvoj polovini godine, izvijestio je poslovni list Handelsblatt u utorak.

U razdoblju od siječnja do lipnja zahtjev za objavom stečaja podnijela su 162 poduzeća s prometom većim od 10 milijuna eura, piše Handelsblag, pozivajući se na analizu savjetodavne tvrtke za restrukturiranje poslovanja Falkensteg.

Brojka je veća za 41 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, navodi list, napominjući da je skok znatno veći no što su u Falkenstegu očekivali, prognoziravši početkom godine 30-postotno povećanje.

Najviše zahtjeva podnijele su tvrtke u sektoru nekretnina, dobavljači automobila i proizvođači strojeva, navodi Handelsblatt.

Razlozi za objavu stečaja uključuju postpandemijsku krizu, inflaciju, poskupljenje energije i materijala i slabljenje potražnje. Restrukturiranje i ulaganja u posrnule kompanije koče pak globalne krize, loši izgledi za njemačko gospodarstvo i visoke kamatne stope, utvrdio je Halkensteg, prema izvješću Handelsblatta.

Njemačka industrijska i trgovačka komora DIHK prognozirala je u svibnju nastavak uzlaznog trenda stečajeva, istaknuvši da njemačko gospodarstvo koče strukturni problemi poput nedostatka kvalificirane radne snage.

U 2023. stečaj je objavilo 17.814 tvrtki, za 22,1 posto više nego u 2022. godini, prema podacima zavoda za statistiku Destatisa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!