Velika Britanija u srpnju ide na parlamentarne izbore

Svijet 22. svi 202420:36 0 komentara
AFP

Britanski premijer Rishi Sunak u srijedu je objavo da će se parlamentarni izbori održati 4. srpnja, ranije nego se očekivalo, a nakon 14 godina vladavine konzervativaca gotovo je pa izvjesno da će pobjedu odnijeti Laburistička stranka.

Prekinuvši višemjesečna nagađanja kada će raspisati izbore, 44-godišnji Sunak je pred uredom u Downing Streetu najavio održavanje izbora početkom srpnja, što bi se moglo pokazati rizičnom strategijom s obzirom da njegova stranka u anketama zaostaje iza laburista.

“Sada je trenutak da Britanija izabere svoju budućnost. Imat ćemo opće izbore 4. srpnja”, rekao je Rishi Sunak.

Ne samo da Sunak kreće u izbore s velikom zaostatkom u anketama iza laburista, već je gotovo pa izoliran od dijela svoje stranke i sve više ovisi o malom timu savjetnika koji će ga navoditi u kampanji koja bi mogla biti nemilosrdna.

Ocijenio je, međutim, da se rizik isplati s obzirom na neke pozitivne gospodarske trendove, poput pada inflacije i najbržeg gospodarskog rasta u posljednje tri godine. Upravo tu agendu će predstaviti biračima u borbi za novi mandat.

Bivši investicijski bankar i ministar financija sjeo je u premijersku fotelju prije nešto manje od dvije godine i odtad ne uspijeva jasno definirati za što se zalaže. Istovremeno je sve frustriraniji jer se njegovi uspjesi, kako on to vidi, ne cijene.

Obje stranke su, kada je riječ o kampanji, čvrsto na startnim pozicijama s kojih kreću u okršaj, prvenstveno u pogledu ekonomije i obrane.

Sunak i njegova vlada optužuju laburiste da će, ako osvoje vlast, isti tren dići poreze i da u sve opasnijem svijetu ne jamče sigurnost ljudima jer nemaju nikakav plan.

Laburisti pak uzvraćaju optužbama za loše vođenje gospodarstva tijekom svih 14 godina konzervativne vladavine i tvrde da je ljudima sve gore.

Ako laburisti pobijede, Britanija, nekada poznata po političkoj stabilnosti, imat će šest premijera u osam godina, prvi puta od 1830-ih.

Laburisti ističu da su više nego spremni za izbore te da zemlja “vapi za općim izborima”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!