Vojni analitičar: Hamas je skrivanjem iza vlastitih civila počinio dodatni ratni zločin

Svijet 11. pro 202313:36 3 komentara

Vojni analitičar Marinko Ogorec u N1 Studiju uživo sa Sandrom Križanec osvrnuo se na sukob Izraela i Hamasa, odnosno, veto koje su Sjedinjene Američke Države postavile u Ujedinjenim narodima pa tako spriječile prekid vatre u Gazi.

Rusija je pak bila za taj prekid, što izraelski premijer Benjamin Netanyahu zamjera ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“To je samo diplomatska retorika. A što se veta tiče, Netanyahu je znao da će doći do njega i to je bilo razumljivo. Kako će se sve razvijati, vidjet ćemo. Odnosno, već gledamo, Izrael nastavlja s vojnim aktivnostima u Gazi. Prošao je preko nje, osvojio ju je i ide dalje”, kazao je Ogorec.

Više nema kutka teritorija Gaze, a da je siguran za civile.

“Tako nešto je razumljivo. Kad se počne jedna takva aktivnost, što su Izraelci očekivali, borbeni dio stanovništva pokušava se povući s neborbenim. No, izrazito je teško istovremeno paziti na eventualne sukobe s Hamasom i pritom paziti da bude što manje kolaterlanih žrtava”, kaže Ogorec.

N1

Po broju stradalih civila kroz nešto više od dva mjeseca jasno je da Izraelu baš i ne uspijeva izbjeći kolateralne žrtve. Također, Hamas prijeti ubojstvom talaca.

“Već sad se može postaviti pitanje koliko ih je uopće ostalo živo. Na koji su način zbrinuti, gdje se nalaze… Cijeli je niz otvorenih pitanja. Uvijek postoji mogućnost otvaranja pregovaračke komponente, ali nisam siguran u to. Bojim se da je to situacija u kojoj se nastavlja ratna opcija pa nisam siguran da će biti novih pregovora u tom segmentu.”

Katar i Egipat razočarani su događanjima, prvenstveno jer su bili posrednici primirja.

“Bilo je naznaka da će se primirje održati, ali nije i imamo što imamo – ratna opcija. Velik je broj kolateralnih žrtava u pokušaju uništenja Hamasa”, naglasio je vojni analitičar.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na velike probleme s kojima se suočavaju preživjeli civili.

“Situacija je dramatična i katastrofalna na tom prostoru, a bit će još i gora. Ne postoji infrastruktura, humanitarna pomoć je otežana. Hamas je u velikoj mjeri zaslužan za tako nešto jer je civilne institucije pretvorio u vojne objekte, što je nedopustivo. Ali, Hamas ne poštuje međunarodno ratno pravo. Nažalost, skrivanje iza vlastitog stanovništva je katastrofa i to je dodatni ratni zločin”, ističe Marinko Ogorec i na kraju dodaje da nije ništa čudno što se sad narod okreće protiv Hamasa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare