Završila u zatvoru na dvije godine zbog svinjetine

Svijet 21. ruj 202319:52 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Indonezija se unazad nekoliko godina podosta radikalizirala, na što upozoravaju upućeni aktivisti i društveni komentatori, no svijetu to najzornije prikazuje slučaj 33-godišnje TikTok zvijezde Line Mukherjee, pravog imena Lina Luftiawati, koja je osuđena na dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog svinjetine.

Tijekom putovanja na Bali u ožujku, učinila je što i inače na svom kanalu koji broji više od dva milijuna pratitelja – isprobavala lokalnu kuhinju mjesta u kojem se nalazi. I, kao svaki put, prije jela izrekla je frazu “bismillah” ili “U ime Boga” pa zagrizla komad hrane. Problem je što se radilo o lokalnom jelu zvanom “babi guling”. Riječ je o poslastici od riže posute prženim komadićima svinjetine i povrćem.

Kao što je naširoko poznato, muslimani u pravilu ne jedu svinjetinu, a u nešto konzervativnijim islamskim zemljama, njeno se jedenje tretira kao blasfemija. Što je postala indonezijska stvarnost, očito.

U zemlji koja broji 231 milijun stanovnika, čak 93 posto su muslimani, što Indoneziju čini najmnogoljudnijom muslimanskom zemljom na svijetu. No, do prije nekoliko godina, religija nije imala toliki prostor u zakonodavstvu, iako se tretirala s respektom. Primjerice, milijuni nemuslimana bezbrižno mogu jesti svinjetinu na ulici ili u restoranima, a i alkohol se najnormalnije prodaje i konzumira.

Zakon o bogohuljenju, koji se striktnije provodi unazad šest do sedam godina, to polako mijenja jer se kompetna društvena klima u Indoneziji mijenja. Upravo zato je Mukherjee prijavljena, protiv nje se vodio višemjesečni postupak i potom je osuđena. Ne samo na dvije godine zatvora nego mora platiti i 16.245 američkih dolara kazne, u zemlji gdje je prosječna godišnja plaća oko 4300 dolara. Ako ne plati, u zatvoru će morati biti dodatna tri mjeseca, prenosi CNN.

“Znam da sam pogriješila, ali nisam očekivala ovakvu kaznu”, izjavila je Mukherjee pred novinarima, svjesna da se njena religijska fraza prije nego je zagrizla svinjetinu interpretirala kao provokacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.