Zelenski Izraelcima: Mi želimo živjeti, ali naši susjedi žele nas mrtve

Svijet 20. ožu 202219:24 0 komentara
REUTERS/Corinna Kern

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju, prilikom obraćanja Knesetu putem videoveze, da će Izrael morati živjeti s odlukama koje donosi o tome hoće li pomoći Ukrajini da se zaštiti od ruske invazije.

Povlačeći usporedbe između ruske ofenzive i “konačnog rješenja” – plana nacističke Njemačke da istrijebi Židove – Zelenski je problematizirao nevoljkost Izraela da proda proturaketni sustav Željezna kupola Ukrajini.

“Svi znaju da su vaši sustavi proturaketne obrane najbolji… I da, definitivno možete pomoći našem narodu, spasiti živote Ukrajinaca, ukrajinskih židova”, rekao je Zelenski koji je i sam židov.

“Možemo se pitati zašto ne možemo dobiti oružje od vas, zašto Izrael nije uveo snažne sankcije Rusiji ili ne vrši pritisak na rusko gospodarstvo. U svakom slučaju, izbor je na vama, braćo i sestre. Narode Izraela, morate živjeti sa svojim odgovorom”, dodao je.

U svom video obraćanju također je citirao pokojnu izraelsku premijerku Goldu Meir riječima “mi želimo živjeti, ali naši susjedi žele nas mrtve”.

“Ostajemo, spremni smo na kompromis”, dodao je. Povukao je i izravnu paralelu između sadašnje Ukrajine i povijesti Izraela, suočenog s arapskim neprijateljstvom.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.