Ženi amputirali ruke i noge. Pojela je ribu zaraženu opasnom bakterijom

Svijet 18. ruj 202311:11 0 komentara
Pexels

Ženi u Kaliforniji morali su amputirati sve udove nakon što je pojela komad nedovoljno termički obrađene tilapije.

Laura Barajas (40) prošlog je mjeseca kupila ribu na lokalnoj tržnici u San Joseu koju je sama skuhala i pojela kod kuće, napisala je njezina prijateljica Anna Messina u GoFundMe kampanji.

Barajas je provela više od mjesec dana u bolnici boreći se s infekcijom bakterije Vibrio vulnificus prije nego što su joj u srijedu uklonjeni svi udovi, tvrdi Messina.

“Ljubazno vas molimo da pronađete u svojim srcima da podržite ovu prekrasnu obitelj u ovom nevjerojatno izazovnom vremenu”, napisala je Messina. “Ono što se dogodilo njima moglo bi se dogoditi bilo kome od nas, a zajedno možemo napraviti značajnu razliku.”

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je 1. rujna izdao zdravstveni savjet, upozoravajući na porast bakterijskih infekcija Vibrio vulnificus u SAD-u zbog povećanja temperature vode, prenosi Insider.

Vibrio vulnificus je bakterija koja uspijeva u toplijim vodama Meksičkog zaljeva, prema CDC-u. Poznato je da bakterije Vibrio svake godine uzrokuju oko 80 tisuća bolesti u Sjedinjenim Državama, navodi agencija.

U Galvestonu u Teksasu muškarac je umro nakon što je 29. kolovoza jeo kamenice zaražene bakterijom Vibrio vulnificus, javlja FOX 26 iz Houstona.

Znakovi infekcije Vibrio vulnificus su vodenasti proljev, grčevi u želucu, mučnina, povraćanje i groznica, kaže CDC. Inficirana rana može pokazati crvenilo, bol, oteklinu, toplinu, promjenu boje i iscjedak, prema odjelu.

CDC kaže da je najčešći uzrok Vibrio infekcija jedenje nedovoljno kuhanih ili sirovih kamenica i školjkaša.

“Nemojte jesti sirove ili nedovoljno kuhane kamenice ili druge školjke. Skuhajte ih prije jela”, preporučuje CDC. “Uvijek operite ruke sapunom i vodom nakon što dirate sirove školjke.”

CDC također preporučuje izbjegavanje slane vode ako imate otvorenu ranu kako biste izbjegli infekciju vibriozom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!