Žestok napad Ukrajinaca u zračnoj bazi na Krimu: “Nanijeli smo ozbiljnu štetu okupatoru!”

Svijet 21. ruj 202313:51 1 komentar
REUTERS TV via REUTERS / ilustracija

Ukrajinska sigurnosna služba SBU i mornarica napali su tijekom noći zračnu bazu Saki na Krimu pod ruskom okupacijom, nanijevši "ozbiljnu štetu" ruskim snagama, rekao je u četvrtak ukrajinski obavještajni izvor.

Ruska vojska je u međuvremenu priopćila da je uništila 19 ukrajinskih bespilotnih letjelica iznad Krima i Crnog mora, te nije navela detalje o žrtvama ili šteti.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti te navode.

“Udari SBU-a i mornarice pogodili su metu i uzrokovali ozbiljnu štetu opremi okupatora”, rekao je izvor, opisujući operaciju u kojoj su prvo korištene bespilotne letjelice, a zatim krstareći projektili Neptun.

Izvor je rekao da se najmanje 12 borbenih zrakoplova i prijenosnih protuzračnih obrambenih sustava nalazi u bazi na zapadnom Krimu te da se baza također koristi za obuku operatera bespilotnih letjelica.

Ukrajina je pojačala napade u Crnom moru i na Krimu, koji je Rusija zauzela i pripojila 2014., dok ukrajinske snage nastavljaju s gotovo četveromjesečnom protuofenzivom.

Kijev je rekao da su u seriji napada na Krim prošlog tjedna oštećena dva ruska patrolna broda i uništen sofisticirani sustav protuzračne obrane.

Kijev je u srijedu priopćio da su ukrajinske snage napale zapovjedno mjesto ruske crnomorske flote u blizini Sevastopolja na Krimu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.