Britanski političari u ovoj kampanji ne spominju dvije riječi, Europa i Brexit

Newsroom 18. lip 202409:47 0 komentara

Britanski premijer Rishi Sunak mnoge je iznenadio neočekivanim raspisivanjem parlamentarnih izbora 4. srpnja 2024.

“Svega nekoliko dana prije nego što ih je raspisao uvjeravao je novinare na jednoj presici da mogu mirno na godišnji u srpnju”, kaže izvanredna profesorica Maja Šimunjak s Middlesex Universityja u Londonu. “Vjerojatno je procijenio da je ovo trenutak u kojem se može pohvaliti barem kratkotrajno pozitivnim ekonomskim pokazateljima. No čini se da nema dugoročnog pozitivnog trenda, a građanima koji muku muče sa svakodnevnom inflacijom to je ionako apstraktno.”

Najveći problem su energenti, zdravstvo i stanovanje: “Stanovi u Londonu poskupjeli su 50 posto u nekoliko godina, a moj dojam je da je zdravstvena skrb u Hrvatskoj trenutno bolje organizirana. Izazov je doći do liječnika.”

Laburisti imaju ogromnu prednost i nitko ne vjeruje da će im pobjeda izmaći, a konzervativci su se doveli u situaciju da im se u anketama približio notorni Nigel Farage. Dapače, po jednoj ih je čak i prestigao.

“Dvije riječi na ovim izborima nitko ne spominje, Brexit i Europa, iako su se prošli izvori vrtjeli samo oko toga. Konzervativcima to ne odgovara iz jasnih razloga, a Laburisti očito ne žele nepotrebno riskirati otvaranjem kontroverznih tema koje još uvijek dijele društvo,” zaključuje Šimunjak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!