Srećko Matić: SPD mora popraviti njemačku eroziju nepovjerenja

Novi dan 09. pro 202313:16 0 komentara

U Berlinu je jučer počela trodnevna konvencija njemačke vladajuće stranke, socijaldemokrata. Iz Berlina se za Novi dan javio Srećko matić, novinar Deutsche Wellea.

“Sve što se događa u Njemačkoj važno je i za EU. Njemačka je u krizi, privreda je u krizi. S njemčkim gospodarstvom povezana su i ostala europska gospodarstva. Morat će se fokusirati na rješavanje domaćih problema. Erozija je povjerenja u vladajuće stranke, osobito u SPD. Scholz je rekao da je jedini izlaz zajedništvo. Njegovo govor je važan je stranka očekuje orijentaciju i rješenja. Ima li ova Vlada budućnost? Među koalicijskim partnerima postoji svađa oko rješenja kako izaći iz krize”, govori Matić i dodaje kako od Olafa Scholza očekuju i borbenost, što i nije osobina koja ga krasi. Njemačka još nema ni proračun za iduću godinu. I to se pripisuje odgovornosti kancelara.

“Cijeli ovaj kongres SPD-a je važan jer je prilika da se preokrene negativan trend, eroziju povjerenja. Ankete pokazuju da SPD podržava samo 14 posto birača u Njemačkoj. Samo 17 posto Nijemaca misli da ova Vlada radi dobro. Na polovici mandata to je devastirajuća bilanca. Ova koalicija je stupila na snagu kao Vlada koja želi modernizirati Njemačku. Onda su se zaredale krize. Jedan SPD-ovac mi je rekao da su oni bili dobra Vlada, ali u krivo vrijeme. Dakle, vlada nije bila u mogućnosti da kreira politiku nego da reagira. Stranačka centrala žele ponovno agirati a ne reagirati. Žele to učiniti jačanjem socijalnog profila”, kaže Matić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!