“20 godina, izravno ili neizravno, Bandićev model podržavali su HDZ i SDP”

Vijesti 05. ožu 202118:03 > 20:45 0 komentara
N1

Berto Šalaj, profesor s Fakulteta političkih znanosti, komentirao je za N1 u Newsroomu ono što ostaje iza Milana Bandića, te izglede i pozicije uoči lokalnih izbora u svibnju.

Voditeljica je razgovor započela pitanjem o “peglanju imidža Milana Bandića”.

“Na ljudskoj razini se može razumjeti potreba njegovih suradnika da lijepo u ovom trenutku govore o njemu, ali mislim da mi moramo procjenjivati ostavštinu Milana Bandića i njegov način vladanja Zagrebom na političkoj razini neovisno o ovome što se događalo zadnjih dana”, kazao je Šalaj.

Bandićeve nijanse sive

“Bojim se da će negativne posljedice njegove vladavine građani osjećati još dugo”, prognozirao je i osvrnuo se na budućnost njegove stranke:

“Njegova stranka i njegovi suradnici će možda izaći na izbore. Možda će netko izaći i za gradonačelnika, a sigurno će ići za gradsku skupštinu. I, naravno, da kad izlazite na izbore, morate reći Bandić je bio najveći gradonačelnik u ovih 20 godina.”

Šalaj prihvaća da u vezi Bandića nije sve bilo crno bijelo, nego je riječ o “nijansama sive”.

VEZANE VIJESTI

“Osobno za mene je njegova politička ostavština negativna”, ustvrdio je i precizirao: “Najnegativnija ostavština je sam model upravljanja Zagrebom, što je inaugurirao sam Bandić.”

Objasnio je da je riječ o tome da nema razrađenih politika, kao što su stambena politika, zbrinjavanje otpada i slično:

“Umjesto toga on je sa suradnicima utemeljio model na ad hoc odlukama po različitim pitanjima, a za to je imao potporu svojih klijentelističkih mreža koje funkcioniraju po principu da je Milan Bandić je patron koji drugima dodjeljuje određene usluge i koristi, a zauzvrat oni njemu daju lojalnost, između ostalog i na izborima.”

Nije to i jedini razlog zašto se Bandić održao tako dugo na vlasti, pobijedio na tolikim izborima u gradu:

“Ne možete vladati 20 godina, ako radite baš sve loše.”

“Znamo da je Milan Bandić protiv sebe imao niz kaznenih prijava, da je imao nekoliko pravomoćnih optuižnica i samo zbog neučinkovitog pravosuđa, nismo dobili pravomoćnu presudu”, rekao je Šalaj i zaključio da bi “bilo bolje da su presude donesene kakve god bile”.

“Tar tranzicija iz tog klijentelističkog načina upravljanja u neki drugačiji model neće biti jednostavna. Svatko tko dođe mijenjati taj model, suočit će se s brojnim izazovima”, rekao je i to, a onda komentirao činjenicu da je Bandić svima do svoje smrti u kampanji bio “objekt”, ali ne svima na isti način.

“Škorina kandidatura najviše koristi dvama lijevim kandidatima”

“Niti platforma Možemo! ne bi trebala imati nekih većih problema, ako uspije iskomunicirati da oni nisu alternativa Milanu Bandiću osobno, nego alternativa njegovom modelu upravljanja Gradom Zagrebom i ako iskomuniciraju da to nije bio model samo Milana Bandića. U protekih 20 godina, što eksplicitno, što implicitno, taj model su podržavale i dvije najveće stranke, HDZ i SDP. To je ta poruka, to je taj dio establišmenta koji je na gradskoj razini koalirao s Milanom Bandićem. Mi nismo protiv njega osobno, nego protiv njegovog načina upravljanja, a to znači i protiv HDZ-a i SDP-a”, objasnio je Šalaj zašto smatra da ovo nipošto ne mora značiti udarac Možemo! nego suprotno od toga.

VEZANE VIJESTI

Bitka će se, smatra, zaoštriti drugdje:

“Odlaskom Milana Bandića otvara se prostor za borbu za primat na desnici i na desnom centru.”

Za Miroslava Škoru je rekao da je logično da nije ulazio u utrku za gradonačelnika dok je Bandić bio živ, jer ne bi imao šanse. Rekao je i to da je njegova vjerojatna logika da prvo prikupi najveći broj glasova s desnice, da bude prvi u konkurenciji s kandidatima Mosta, HDZ-a, Škare Ožbolt i Bandićeve stranke, pa ako bi uspio time preskočiti Klisovića, onda bi ušao u drugi krug:

“Dalek je put za Miroslava Škoru do tamo, ali to je vjerojatno njegova logika.”

“Ulazak Miroslava Škore u izbornu utrku na desnici koristi dvojici kandidata na ljevici, Tomislavu Tomaševiću i Jošku Klisoviću”, konstatirao je uz mogućnost da se glasovi desnice rasprše na četiri ili pet kandidata.

Primijetio je i do čega bi dovela bitka na Bandićeve birače:

“To će biti zanimljiva bitka između Škore i HDZ-a, tko je bio bliži Milanu Bandiću.”

Za Rijeku je Šalaj rekao da bi svaki gubitak izbora bio katastrofalan rezultat za SDP, te je za naredne lokalne izbore istaknuo:

“Za šest najvećih gradova u Hrvatskoj izvjesno je da neće ostati isti gradonačelnik. Dolazi do smjene generacija.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!