Potvrđena optužnica za trgovanje podacima iz tajnih istraga

Vijesti 29. sij 201614:24 > 14:30
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u petak je potvrdilo optužnicu protiv petnaest osoba, među kojima je i sedmero policajaca te nekoliko poznatih poduzetnika, optuženih za kupoprodaju podataka o tajnim istragama.

Riječ je o optužnici koja se već tri puta Uskoku vraćala na doradu, a u kojoj su uz policajce Vjekoslava Drnića, Andreu Kožić, Marka Svalinu, Branka Damjanovića, Tomislava Jerkića, Slavicu Perko i Selmu Abadžić, optuženi i “mozgovi” organizacije – Vladimir Rajić i Igor Mlinar, ali i bivši direktor u Ini Josip Petrović te osječki poduzetnik Željko Biloš.

Neslužbeno se doznaje da je većina optuženika izjavila da se ne smatra krivima, dok je samo jedna policajka djelomično priznala nedjelo.

Cijeli slučaj koji je, po riječima bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića u čije je vrijeme pokrenut, ugrozio neke od najvažnijih tajnih istraga, počeo se rasvjetljavati nakon što su u rujnu 2012. zbog curenja informacija iz tajnih istraga uhićeni policajci Drnić i Svalina, pripadnik posebnog policijskog odjela za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

Tužiteljstvo tvrdi da su Rajić i Mlinar još 2010. došli na ideju da od policajaca izvlače informacije koje su kasnije prodavali zainteresiranima, dok bi policajce, osim novcem, ‘namirivali’ građevinskim materijalom, plastičnim operacijama pa čak i obećanjima o napredovanju u službi.

Uskok u optužnici navodi da su, prema dogovoru Rajića i Mlinara, Drnić i Krpina od Svaline tražili da im, uz odgovarajuću nagradu, dostavlja podatke o osobama koje su pod kriminalističkim istraživanjima i tzv. posebnim dokaznim radnjama, ali i transkripte razgovora te sudske naloge na temelju kojih su se provodile posebne dokazne radnje.

Podatke koje nisu mogli dobiti preko Svaline navodno su nabavljali od ostalih osumnjičenih policajaca iz Službe gospodarskog kriminaliteta, Ravnateljstva policije ili PNUSKOK-a.