Ministar zdravlja najavio promjene u zdravstvenom sustavu

Vijesti 02. velj 201609:46 > 09:52

Ministar zdravlja Dario Nakić najavio je racionalizaciju unutar sustava, opovrgavajući smanjenje prava pacijenata. Uvodi se i 'nadstandard', usluga uz plaćanje.

“Naprotiv, moja je namjera povećanje prava pacijenata. Određene usluge ćemo staviti u nadstandard – stručna društva će odrediti standard, ali ako netko želi nešto više, morat će to platiti, direktno ili kroz osiguranje. Zatim ćemo taj novac upotrijebiti za osnovno liječenje pacijenata. To smatram zaštitom prava pacijenata”, kazao je Nakić.

U Hitnoj službi pokušat ćemo ustanoviti standard ‘zlatnog sata’, kazao je ministar.

Naglasio je da su prijepori oko Hitne helikopterske medicinske službe sve veći i veći. Ugovor s talijanskom tvrtkom stajao je 10,5 mil. kn. Nije li logično da prvo popričamo s MORH-om i da svoj novac trošimo kod nas?, upitao je.

I na pitanje o sanaciji bolnica odgovorio je protupitanjem – ‘U prvoj godini sanacije je stvoren novi dug od 1,5 mlrd. kuna. Je li trebam što više reći?’ ‘Unutar sustava treba uvesti red da se liječnici mogu profesionalno ostvariti, to ćemo nastojati popraviti i tada će biti manji odljev zdravstvenih radnika. Već sam počeo pregovore sa liječničkim organzacijama da damo dignitet profesiji. Oni traže pristojne uvjete, traže dostojanstvo’, rekao je Nakić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.