Iznajmljivači apartmana neće trebati energetski certifikat?

Vijesti 03. velj 201618:14 > 18:19
N1

Zakoni su tu da se mijenjaju. Iako je obveza energetskog certificiranja stupila na snagu 1. siječnja, Ministarstva graditeljstva i turizma zajednički razmatraju mogućnost ukidanja obveze energetskog certificiranja za iznajmljivače u turizmu.

Nakon što je ostala bez posla, Danijela je odlučila krenuti u vlastiti biznis. Obiteljski stan pretvorila je u sobe za iznajmljivanje. ‘Kod nas ima jako puno priča. Svaka soba ima neku svoju priču, koje smo nastojali povezati i s gradom i s mojom obitelji i to je gostima jako zanimljivo’, kazala je Danijela.

Zbog toga je morala ishoditi brojne dozvole, a među njima i energetski certifikat koji smatra nepotrebnim s obzirom da ne iznajmljuje ili ne prodaje stan. ‘Mog gosta stvarno ne zanima koliko ja plaćam račune za struju, plin, za vodu, on meni plati cijelu uslugu i te stvari ga ne zanimaju’, kaže Danijela.

Novi ministri graditeljstva i turizma održali su zajednički radni sastanak. ‘Tu je sustav, ja bih rekao, ne baš dobro pravno posložen. Postoje tu razna pravna tumačenja, je li to obaveza ili nije, što kaže europska direktiva’, kaže Danijela.

Ministar graditeljstva najavljuje skoro rješenje problema iako i dalje potiču izajmljivače na energetsko certificiranje. ‘Zaključili smo to zaista jest problem koji treba urgentno rješavati. Oformirili smo jednu radnu skupinu na razini ministarstva turizma i ministarstva graditeljstva koje ima zadatak vrlo skoro dati konkretne prijedloge mjera kako tu stvar riješiti’, kazao je Lovro Kuščević, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja.

Bivša ministrica graditeljstva brani svoje propise ta naglašava da je Hrvatska preuzela obvezu izdavanja energetskih certifikata ulaskom u Europsku uniju. ‘Energetsko certificiranje, kad je riječ o nekretninama, samo je vezan uz neke nekretnine, koje su u nekoj fazi ili prodaje ili iznajmljivanja. Dakle, s nekretninama na kojima postoji jedan vid zarade’, kazala je Anka Mrak Taritaš.

Stav Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori je nedvojben: certifikat za iznajmljivače nije potreban, što ipak ne znači da je nepoželjan. ‘Vi kad dođete i date nekom ključ od stana i kod vas je godinu dana, vi mu date ključ i on sam plaća svoje režije. I u tom smislu ima smisla da on zna koliko će te režije koštati kad vidi taj certifikat. Kod gosta koji dođe u hotel ili kod građana njemu je svejedno, on ne plaća režije, plaćate ih vi kao vlasnik stana’, kazala je Leila Krešić-Jurić, direktorica Sektora za turizam HGK.

U Hrvatskoj službeno postoji 67 tisuća pružatelja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu kojima bi svako ukidanje ovakvih i sličnih obveza dobro došlo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.