MOST traži Inu, HEP, Janaf, Plinacro…

Vijesti 10. velj 201607:05 > 07:09
Sanjin Strukic/PIXSELL

Između HDZ-a i Mosta novi je veliki prijepor koji se lomi u Vijeću za suradnju čija je sjednica u ponedjeljak odgođena i trebala bi se održati u srijedu ili četvrtak.

Most sada traži cjelokupnu vertikalu u „svojim“ ministarstvima, unatoč prvotnom dogovoru da se ministarstva ne dijele na Mostova i HDZ-ova nego da se poštuje reciprocitet i da su zamjeničke i pomoćničke funkcije u ministarstvima izmješane između Mosta i HDZ-a, piše Večernji list.

To znači da Most pristaje da zamjenik bude HDZ-ov gdje je ministar Mostov, ali sve ostale pomoćničke funkcije traže da budu njihove kao i sva javna poduzeća koja su u resorima Mostovih ministarstava. Most, kako doznaje Večernji, traži da imenuje svoje ljude u Nadzorne odbore tih poduzeća, a riječ je o najvećim i najvažnijim tvrtkama – Ini, HEP-u, Plinacru, Janafu, Hrvatskim vodama, Hrvatskim šumama…

HDZ na to ne pristaje nego traži da se poštuje pravilo reciprociteta. Pojedini izvori pak tvrde da ovo nije, kako se na prvu čini, obračun Mosta i HDZ-a nego obračun u Mostu jer dio mostovaca, nakon što su izabrani Mostovi ministri, sada kroz tu vertikalu traži svoje pozicije. Postoji mogućnost da će se u ovu situaciju morati uplesti i premijer Tihomir Orešković te od Bože Petrova, čelnika Mosta, zatražiti kontrolu nad svojim ljudima i poštivanje dogovorenog. Izvori iz Mosta pak kažu da je još ranije usmeno „jer ne može sve biti pisano definirano“ dogovoreno da Most preuzima odgovornost, pa tako i vertikalu, u svojim ministarstvima jer je to jedini način da provedu reforme.

“Inzistirali smo na ministarstvima koja su ključna za reforme i tražimo vertikalu, odnos oruđe s kojim možemo obaviti obećane reforme.

Kako bismo radili posao ako će jedan pomoćnik biti iz HDZ-a, a drugi iz Mosta? HDZ mora uvažiti našu snagu jer smo im presudni za većinu u Saboru. Uvijek možemo ići na prijevremene izbore”, rekao je Večernjem izvor iz Mosta, ujedno i član Vijeća za suradnju.

Izvori iz HDZ-a pak kažu da se Most ponaša kao HNS u bivšoj Vladi koji se proslavio stigmom klijentelističke stranke koja se samo bavila zaposjedanjem funkcija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.