Pupovac: Smanjenje sredstava za rad neće ugušiti manjine

Vijesti 10. ožu 201614:11 > 14:14
N1

Saborski zastupnik SDSS-a i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac poručio je u četvrtak da se, ako netko misli ugušiti manjine time što će smanjivati proračunska sredstva za rad manjinskih institucija, to neće dogoditi.

Zastupnik BM 365 i predsjednik Odbora za ratne veterane Miodrag Demo je najavio kako će zaustaviti proračunsko smanjenje za Ministarstvo branitelja.

“Ako netko misli da će nas ugušiti time što će smanjivati sredstva za rad manjinskih institucija, mogu samo reći – neće”, rekao je Pupovac novinarima u Saboru, kometirajući prijedlog Državnog proračuna za 2016. po kojem su sredstva za rad SNV-a za ovu godinu sa dosadašnjih 7,5 milijuna smanjeni na 1,8 milijuna kuna.

Novinarima je pojasnio da to što su “vidjeli kao smanjenje, je smanjenje za sve dosadašnje korisnike te se odnosi na prva tri mjeseca te je dio odluke o privremenom budžetskom financiranju”. Kad je u pitanju financiranje za cijelu godinu, smanjenje će, uvjeren je Pupovac, biti na razini od oko osam posto za sve korisnike sredstava institucija nacionalnih manjina koje će ići prema Uredu za nacionalne manjine i ljudska prava.

Preko tog ureda će se, pojašnjava, sredstva temeljem sporazuma realizirati. “Isto vrijedi i za savjet za nacionalne manjine. Tamo su sredstva smanjena za nešto manje od 11 posto, što je značajno smanjenje s obzirom da ga bilježimo iz godine u godinu. U zadnje tri godine je to smanjenje doseglo preko 20 posto, ali s obzirom na okolnosti u društvu i potrebu da svi doprinesemo smanjivanju troškova, zastupnici Kluba nacionalnih manjina i SDSS-a jučer su na sastanku s premijerom to prihvatili”, pojasnio je Pupovac.

Problematično mu je, kaže, to što je smanjenje za programe obnove i stambenog zbrinjavanja preveliko te očekuje od premijera da to smanjenje ne prihvati. “Ako imate od 230 milijuna kuna smanjenje od 60 milijuna kuna, onda to može ozbiljno ugroziti programe obnove i stambenog zbrinjavanja. Očekujem od premijera da to smanjenje ipak neće biti toliko i da će ga barem prepoloviti”, rekao je.

Pitanje od posebne važnosti za sve zastupnike nacionalnih manjina su, istakuo je, područja koja nisu dovoljno razvijena,” gdje su sredstva u proračunu, gdje su demografski, razvojno, područja posebno ugrožena i gdje u velikoj mjeri žive pripadnici nacionalnih manjina”.

Saborski zastupnik BM 365 i predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Miodrag Demo najavio je novinarima kako će zaustaviti proračunsko smanjenje za Ministarstvo branitelja od 56 milijuna kuna te poručio kako prava branitelja neće nitko dirati.

“Pedeset i šest milijuna kuna je prijedlog i mislim da ćemo mi to zaustaviti, da to ne može ići kroz saborski Odbor za veterane, to neće proći”, rekao je Demo.

Materijalna prava, kaže, ne mogu se tako lako ukinuti jer su ona stečena i traju te se mora mijenjati zakon. “A to se dogoditi neće dok sam ja predsjednik Odbora. Jedino se može ići u administrativnom dijelu smanjivanja troškova”; rekao je Demo novinarima.

Na pitanje o tome jesu li naknade za branitelje dovedene u vezu s imovinskim cenzusom Demo je rekao kako to za branitelje neće vrijediti. “U ponedjeljak imamo sastanak Odbora za veterane i to ćemo pokušati zaustaviti”, rekao je dodavši kako prava hrvatskih branitelja neće nitko dirati.

Na pitanje o novom kandidatu za ministra branitelja Đuri Glogoškom rekao je kako misli da je Milijan Brkić onaj koji treba preuzeti taj resor. “Čovjek je operativan, čovjek je sposoban za taj dio posla i čovjek koji taj posao zna”, poručio je Demo.

Upitan znači li to da ni jedan drugi kandidat neće dobiti dovoljno saborskih ruku osim Milijna Brkića Demo je uzvratio: “Odgovorno tvrdim da neće”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.