Đakić: Pod hitno se mora predložiti novi ministar

Vijesti 14. ožu 201614:08 > 14:10
N1

Mostov zastupnik Miro Bulj pozvao je u ponedjeljak premijera Tihomira Oreškovića i Vladu da imenuju ministra branitelja, a HDZ-ov zastupnik Josip Đakić smatra da to mjesto, nakon što je od kandidature odustao Milijan Brkić (HDZ), pripada Domoljubnoj koaliciji i HDZ-u

Dodao je i da “stranka pod hitno” mora predložiti novog kandidata i da on treba biti izabran danas.

Tko će biti novi HDZ-ov kandidat, Đakić nije znao reći. “Pa ne znam tko će biti, apsolutno se ne mogu u to upuštati niti mogu predviđati, nemam čarobnu kuglu”, izjavio je Đakić, član saborskog Odbora za ratne veterane čija je sjednica u ponedjeljak prekinuta, odnosno otkazana.

HDZ-ov zastupnik nije odgovorio je li, kod Brkićeva (ne)izbora, najveći problem Most? “Ne znam tko je najveći problem, kod Brkića sam iščitao da se zahvalio na kandidaturi svima kojima su ga podupirali, da se nije našlo zajedništvo u koaliciji, vjerojatno je netko osporavao njegovo imenovanje”, rekao je Đakić, zaključivši da zbog toga neimenovanja “danas imamo što imamo” na Odboru za ratne veterane.

Predsjednik Odbora Miodrag Demo (BM 365) otkazao je sjednicu na kojoj se trebalo raspravljati o državnom proračunu za ovu godinu jer se još uvijek ne zna novi ministar branitelja, pa smatra da bi bilo neodgovorno da Odbor budućeg ministra dovede pred gotov čin prihvaćanjem proračuna.

Zato sam za danas tražio sastanak s premijerom Oreškovićem da nam još danas dade ime budućeg ministra, rekao je Demo. Đakić vjeruje da će sada netko početi drugačije i brže odlučivati kako bi se došlo do ministra branitelja i raspravio proračun koji je u utorak pred Saborom.

Bulj kaže da su svi kandidati za ministra branitelja kvalitetne osobe, te da Most ne komentira kandidare. Pozivam premijera i Vladu da imenuju ministra branitelja, izjavio je Bulj, poručivši da je “nedavanja ili davanja potpore”, stvar Domoljubne koalicije i premijera. Nemojmo podcjenjivati čovjeka, on treba odlučiti tko će biti ministar, rekao je Bulj.

Ministar financija Zdravko Marić koji je na Odboru za veterane trebao ‘braniti’ predloženi državni proračun, nije želio davati političke komentare. Na Odbor sam došao zbog proračuna Ministarstva branitelja, sjednica je prekinuta, a ako bude sazvana naknadno, vrlo rado ću se odazvati, rekao je Marić. Očekuje da će proračun, unatoč brojnim kritikama, biti donesen.

Tijekom ponedjeljka bi se, kaže, trebalo znati gdje naći 94 milijuna kuna uzeta na stavci za subvencioniranje srednjoškolskog prijevoza, od čega se, nakon niza kritika odustaje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.