Proračunom Vlada pili grane na kojima leži održivi razvoj RH

Vijesti 15. ožu 201622:28 > 22:33
N1

Gost Dnevnika je bio makroekonomist Sindikata znanosti Matija Kroflin.

Preraspodjelom Vlada je pronašla 32 milijuna kuna za prijevoz učenika, od toga 10 milijuna uzela je Crkvi. Ipak, vaš sindikat je općenito nezadovoljan proračunom. Zbog čega?

Sredstva za sufinanciranje prijevoza je nešto što se namaklo zahvaljujući medijskom pritisku. To udara na standard građana i zbog pritiska je došlo do korekcija. No, tu su sustavno bitnije stvari koje govore o neodrživosti ovakvog financiranja. Materijalni rashodi ustanova u visokom obrazovanju, dakle, za struju i druge režije, se smanjuju toliko da dovode u pitanje normalno funcioniranje tih institucija. Na Sveučilištu u Zagrebu smanjuju se sa 433 na 289 milijuna kuna, u Zadru za 60 posto. Tu je i pitanje znanstvenih novaka, dakle, sredstva za mlade znanstvenike se smanjuju za nekih 160 milijuna kuna, odnosno 77 posto. Ne znamo jesu li ta sredstva raspoređena po drugim stavkama. Mnoge stvari su nejasne, ali nakon 10 godina degradiranja i zapostavljanja sustava visokog obrazovanja, očekivali smo s razlogom promjenu, no to se nije dogodilo.

Može li gospodarstvo rasti bez ulaganja u znanost?

Naravno da ne. To je je dugoročno neodrživo. Hrvatska je u 2014. godini bila jedina u Europskoj uniji koja je manje izdvajala za istraživanje i razvoj nego 2004. godine. Mi u istraživanju i razvoju imamo zaposleno manje od 10.000 ljudi, a Slovenija, koja je dva puta manja, ima 17.500. Znanost i obrazovanje su jedine grane na kojem leži i dugoročni razvoj Republike Hrvatske. Ovaj proračun govori samo da idemo u istom smjeru i da i dalje režemo.

Vlada na sutrašnjoj sjednici najavljuje izmjene i dopune Sporazuma o osnovici plaće, odnosno praktično najavljuje da neće biti povišicena od 6 posto u iduće 3 godine, bez obzira na rast BDP-a. Što ćete tražiti u pregovorima?

Bitno je reći da Vlada ima potpisan sporazum sa sindikatima javnih i državnih službenika, pa se sada postavlja pitanje – ako se oni neće držati tog sporazuma, tko bi uopće trebao? Što će se događati u pregovaračkom procesu, to ćemo vidjeti. Vlada je trebala prije donošenja proračuna postići dogovor sa sindikatima. Sutra će imenovati pregovarački tim, ali krajnji rezultat pregovora, akcije i reakcije jedne i druge strane – to ćemo tek vidjeti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.