"Na rubu smo izdržljivosti, nećemo odustati od 6 posto"

Vijesti 20. ožu 201619:36 > 19:44
Ilustracija

Vlada tvrdi da nema novca za ispuniti obećano. Sindikati stoga sutra odlaze u Banske dvore kako bi čuli čime vladajući mogu kupiti socijalni mir.

Brankica Grgurić kao medicinska sestra radi već 36 godina iako taj posao nije nimalo lagan.

“Ali što je problem da sestre rade na rubu izdržljivosti psihičke i fizičke. Nije jednako zbrinjavati zdrave i bolesne”, kaže nam Brankica Grgurić, medicinska sestra. Zbog uvjeta rada i jer na to imaju pravo – želi da vlada napokon ispoštuje dogovor o povećanju plaća za javne i državne službenike.

“Odustajanja od 6 posto nema, jer smo odustali prečesto, ne zato jer smo mi htjeli nego je vlada to svojim zakonskim aktima nama izbrisala”, objašnjava ona. Isto misle i sindikati – kažu, povećanje plaća nam je zajamčeno kolektivnim sporazumom.

“Treba vidjeti što će pregovarači staviti na stol. Nisu spremni na racionalizaciju svog troška nego suprotno. Treba vidjeti hoće li Vlada pregovarati ili fingirati pregovore”, kaže Ozren Matijašević iz Hrvatske udruge radničkih sindikata.

Premijer Tihomir Orešković pred sindikate šalje pregovarački tim, no teško da će pronaći milijardu i 800 milijuna kuna potrebnih za ispunjenje potpisanog

“Nadam se da će proračun proći, a s gospodinom Petrovom sam dogovorio pristup sa sindikatima. Gospodin Petrov zna u kojoj smo situaciji, a isto znaju i naši partneri pa vjerujem da ćemo sjesti za stol i naći najbolje za Hrvatsku.Jasno je da novca za povećanje plaća ove godine nema”, navodi premijer.

A bivša vlast, koja je također tvrdila da novaca za povećanje nema, pita se kako to da su sindikati sada spremni na kompromis.

Pogledajte prilog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.