'Slovenci dopunsko osiguranje plaćaju preko 200 kuna!'

Vijesti 30. ožu 201612:01 > 12:54
N1

Ministarstvo zdravlja od 1. svibnja povećava cijenu dopunskog osiguranja HZZO-a sa 70 na 89 kuna. To je na konferenciji za medije u Banskim dvorima komentirao ministar Dario Nakić.

Nakić je istakao da su ključne reforme u zdravstvu reforma hitne medicine i zdravstvenog osiguranja. Zbog velikih gubitaka u sustavu, on čini veliku nestabilnost, a ti gubici trenutno iznose oko 2,5 milijarde kuna, naveo je. Ovim tempom u četiri godine bismo mogli doći do sedam milijardi, naveo je.

Da bi sustav bio stabilan i da bi građani nastavili dobivati uslugu, “morate smanjiti rashode – što smo učinili nizom mjera – te povećati prihode – a to je povećanje dopunskog osiguranja”.

Požalio se što je slijedom prigovora Državne revizije donesena zajednička stopa dopunskog osiguranja prije nekoliko godina. Tada je sa 130 kuna dopunsko palo na 63, zbog čega, navodi, prihodi nisu više bili dovoljni u ovakvom sustavu participacije.

Cilj je “da oni koji ipak imaju veće prihode plate nešto više i da se usluga kvalitento pruža bez obzira na prihode”

Upitan hoće li građani dobiti više, s obzirom na poskupljenje, ministar odgovara:

“Građani od osnovnog osiguranja dobivaju uglavnom ono što treba. Kad budemo bili u mogućnosti nabaviti novu opremu, nećete morati čekati mjesecima na pregled, na taj način ćete dobiti više. To i jest cilj!”, kazao je Nakić, dodajući da Ministarstvo planira povlačiti novac i iz EU fondova.

Oko milijun i pol građana plaća dodatno osiguranje, a 900.000 ih ne plaća i ne mora platiti participaciju. Cilj je održati kvalitetu zdravstvene usluge, naglasio je. Upitan je hoće li privatni osiguravatelji profitirati od poskupljenja, kazao je: “Naravno da ne!”

Kazao je zatim da sustav nije bio održiv dok su građani plaćali osiguranje 67 kuna i da se to sada povećava na 89 kuna.

“Slovenci izdvajaju 28 eura, što je preko 200 kuna. Mi ne idemo na toliki iznos, izdvajamo puno manje za zdravstvo, a nemamo slabiji zdravstveni sustav”, kazao je Nakić.

300 milijuna kuna

“Nažalost, to je mjera koju moramo donijeti. Ja bih htio da ne moramo ništa plaćati, ali to ne možemo”, kazao je Nakić, dodajući da se dopunskim plaća i za učenike, studente, umirovljenike s malim mirovinama, donore krvi i organa, koji nemaju dopunsko, već samo osnovno osiguranje.

Budući da su osiguravateljske kuće potpisivale ugovore na godinu dana, upitan je je li moguće donijeti takvu mjeru već od svibnja.

“HZZO ispituje pravne mogućnosti da krenemo s tim 1. svibnja”, odgovorio je.

Reforma Hitne

“Mislimo da bismo mogli uprihodovati 300 milijuna kuna. Time nećemo moći pokriti sve dubioze i još veće uštede će se morati napraviti racionalizacijom”, kazao je Nakić, dodajući da ministarstvo sada istražuje kako rade bolnice, koliko imaju specijalista i koliko su teški slučajevi kojima se bave.

S druge strane, ističe, u 20 gradova iz kojih se stanovništvo iseljava, povećat će se broj “timova jedan” Hitne pomoći za mjesta kao što su Ilok, Drenovci, Orahovica, Grubišno polje, Mursko Središće, Benkovac, Drniš, Dvor i Hrvatska Kostajnica.

“Za to će naravno trebati dodatna izdavanja”, kazao je Nakić. Objasnio je i drugi dio reforme Hitne.

“Na hitnim prijemima imamo preko 60 posto pacijenata bez uputnica”, kazao je. Oni koji se nisu javili ni obiteljskom doktoru, niti hitnoj prije dolaska u bolnicu, morat će platiti “u jednom segmentu” ukoliko se žele liječiti i nakon štoo medicinske sestre utvrde da se ne radi o hitnom slučaju. Pritom će se medicinsko osoblje služiti Australsko-azijskom ljestvicom trijaže (ATS).

Helikopterska služba

Ministarstvo zdravlja i obrane, također je naveo, potpisuju ugovor za cijelu godinu za hitni helikopterski prijevoz za otoke. Baze će biti smještene u Splitu i na Krku, a ministarstvo pregovara s ministarstvom unutrašnjih poslova da preko ljeta baza bude otvorena i u Dubrovniku, čija je lokalna samouprava izrazila želju za sufinanciranjem.

Naveo je i da je lani vlada izdvojila 127 milijuna kuna za organizaciju hitne helikopterske službe, a da je ove godine Ministarstvo obrane za tu svrhu predvidio 6 milijuna, a MIZ milijun kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.