Za suradnju Filozofskog fakulteta i KBF-a ne vidim problema

Vijesti 04. tra 201618:33 > 19:08
N1

Gost Dnevnika u 18 bio je rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras.

Najaktualnija tema, koja se tiče Zagrebačkog sveučilišta trenutno je najava o spajanju Katoličko bogoslovnog fakulteta i Filozofskog fakulteta. Hoće li do toga doći?

To je najveća glupost koju sam čuo, jer to apsolutno nije istina. Naši fakulteti su samostalne pravne osobe u okviru Sveučilišta, koje ima određene ingerencije i koji je osnivač tih fakulteta. Za suradnju ne vidim nikakvih problema.

Kakva ta suradnja može biti?

Prema Statutu Sveučilišta, koji je obvezan i za Filozofski fakultet i za KBF i sve druge, obvezna je suradnja i to bez obzira na vjersku, rodnu ili političku orijentaciju, ravnopravna za sve.

Što to znači u praksi?

To u praksi znači da naši fakulteti trebaju surađivati na svim područima. Ja sam kao rektor zagovarao slobodu fakulteta, ali u okviru Statuta i zakona Republike Hrvatske. Sveučilište je javno i plaća ga država Hrvatska iz poreza, koji plaćaju svi porezni obveznici, i ono se mora držati zakona i svoga Statuta.

Fakultet plaćaju i studenti, zar ne bi i oni trebali imati pravo na mišljenje?

Studenti koji redovno studiraju, ne plaćaju, za njih plaća država. Oni neredoviti plaćaju. Imaju pravo glasa i mišljenje, ali ovo što sam čuo ima puno neistina i dezinformacija.

Strahujete li od nove blokade Filozofskog fakulteta?

Ne. Ja sam bio dekan Filozofskog fakulteta, ja dobro poznajem naše studente. Za ovih nekoliko ljudi koji su se tu izjasnili, iznenadio sam se da govore stvari koje ne stoje.

Smatraju da ste vi inicirali cijelu priču kako biste dobili glasove KBF-a…

To nije istina, ja ne znam kako je KBF glasao, obzirom da se glasa tajno. Sasvim je normalno da sam razgovarao sa svim članovima Senata sa svih fakulteta i ponudio sam im svoj program, u kojem sam rekao da želim da naši fakulteti budu samostalni, pod lojalnošu dekana i da poštuju Statut Sveučilišta. Sve ove priče da su studiji različiti ne stoje. Ako ljude ne smeta suradnja s Muzičkom akademijom, PMF-om ili Likovnom akademijom, ne vidim razloga da ih može smetati suradnja s KBF-om.

Kakva je suradnja s ministrom obrazovanja? Jeste li zadovoljni proračunom za obrazovanje?

Zadovoljni smo kao i svako Sveučilište u zemlji, koja premalo izdvaja od društvenog proizvoda. Zadovoljni smo u ovoj situaciji, svjesni smo da Sveučilište mora slijediti stanje društva. Premijeru sam sugerirao da udio u proračunu mora biti identičan udjelu za visoko obrazovanje koje postoji u drugim zemljama Europske unije. 

Kada govorimo o novcu, ukinuta je novčana naknada za Rektorovu nagradu. Izjavili ste da motiv nije u novcu, no je li 1500 kuna godišnje zaista bilo toliki trošak za Sveučilište?

Sveučilište oko 50 godina dodjeljuje Rektorovu nagradu, bilo ih je 100. Nagrada je sjajna i ona puno više znači kao uspjeh u životu, kao temelj za buduće uspjehe u životu, a imali smo 260 nagrađenika. Kad se 150 podijeli s 2,5 to je otprilike 500 kuna. Ja samatram da Rektorova nagrada treba biti 50 tisuća kuna. Ovako ćemo povećati iznos nagrada, a svatko tko je dobije može biti ili asistent na fakultetu, ravnatelj u nekoj tvrtki… To će biti uspješna djeca. To je sjajna nagrada, ona puno više vrijedi od onog novca o kojem se govori. Ipak, moram napomenuti da studenti dobiju povrat za troškovu opreme i izložbe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.