'Ako želite poslušne radnike, onda želite i takve medije'

Vijesti 30. tra 201609:47 > 09:59
N1

Sutra je 1. svibanj, Međunarodni praznik rada. Dan kada će se dijeliti grah i slaviti (ne)rad, ali i dan prosvjeda. U Novom danu najavljen je jedan takav, u organizaciji desetak sindikata. Gosti su nam bili Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske i Anton Filić, predsjednik Sindikata novinara Hrvatske.

Prosvjed ste nazvali “Kapital napada, radnice i radnici vrijeme je za otpor”. Protiv čega prosvjedujete?

“Mi ćemo sutra prosvjedovati protiv niza nepravdi koje pogađaju sve kategorija stanovnika. U Ženskoj mreži mislimo da su žene najveće gubitnice promjena koje su se dogodile i zato smo se pridružili prosvjedu. Imamo Zakon o radu koji nikako ne štiti radnike. Rekla bih da se događa nova privatizacijska pljačka. Kada se izgubi tlo, šume, vode… to je neobnovljivo. Prosvjedujemo protiv privatizacije zdravstva, protiv cinizma koji nam se upućuje”, rekla je Genov.

Vlada je nedavno u priopćenju demantirala mnoge medijske informacije o tome da planira započeti privatizaciju poduzeća od strateškog značaja. Koje državne tvrtke bi bilo štetno dati u ruke stranog vlasnika?

“Očekujem da Vlada neće ići toliko daleko da proda obiteljsko srebro, ako se radi o manjinskim udjelima u tvrtkama onda je to u redu. Naravno da je Vlada u pravu kad inzistira na rezanju troškova, samo je pitanje gdje rezati. Stav nas sindikata je da se reže tamo gdje ima. Neka se reže bogatijama.

Ne bismo bili sretni da se prodaju zemljišta, šume, vode… Ni privatizacija HEP-a nam nikako ne odgovara. Privatizacija, koja se dogodila u našim tvrtkama, nije nam donijela ništa”, kazao je Filić.

Protekli tjedan, za vrijeme posjeta turskoga predsjednika, u središtu pozornosti bile su teme o gospodarskom ulaganju. U Hrvatskoj je puno prostora za ulaganje. Koje opasnosti vi tu vidite, u smislu ulaska novog kapitala? Turski predsjednik Erdogan je ponudio model “privatizacija bez birokratske oligarhije”. Kako se to vama čini? Treba li biti oprezan?

“Svakako da treba. treba znati da stranci ovdje dolaze da bi zaradili, a ne izgubili svoj novac. Nemamo ništa protiv toga, no moraju se poštivati radnička prava. Ako toga nema, onda to nije legalno već je to krađa. Kod nas se radnička prava masovno krše. Zna se da mediji rade nedjeljom, a inspekcija nikad nija provjerila koliko je naknada plaćeno”, smatra Filić.

Bojana Genov smatra da dosad od ove Vlade nismo vidjeli nikakve reforme.

“Jedine reforme koje smo vidjeli su one koje ide u smjeru napada na civilno društvo, nezavisne medije i stvaranje poslušnosti i šutnje u državi. Izlet premijera u Slavoniju gdje je gledao zemljišta za Monsanto smatramo skandaloznim. Erdogan je rekao da se moramo riješiti birokratske oligarhije. Za svaki posao i funkcioniranje u državi potrebno je poštivanje pravila. Mi ne pristajemo na njezino rušenje. Pravila mora biti pa i u toj nesretnoj birokraciji”, rekla je Genov.

Filić je rekao kako je stanje u Hrvatskoj oko slobode govora i slobode medija zabrinjavajuće.

“Situacija na medijskoj sceni je u Hrvatskoj iz godine u godinu sve gora. Hrvatska na svim novim listama slobode govora doživljava pad. Uskraćivanje novca udrugama i neprofitnim medijima je atak na njih. I to je isto povezano s radničkim pravima. Ako želite poslušne radnike onda želite i takve medije. Mislim da je potrebno da se novinari podignu svoj glas”, kazao je Filić.

Dakle, dvije su najavljene povorke: Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisni hrvatski sindikati prosvjeduju pod geslom “Ljude ispred profita”, i ova u organizaciji vaših sindikata. Zašto dvije odvojene povorke?

“Ne vidim neki veliki problem. 1. svibnja je praznik rada i svatko ga ima pravo obilježiti na način na koji ga obilježava. Potrebna je pobuna, potreban je prosvjed. Mi smo naprosto pomislili da neko rutinsko obilježavanje toga dana nije dovoljno, već da moramo pokazati da je 5 do 12 ako ne i 12 i 5”, rekao je Filić.

Koja je ruta prosvjedne kolone?

“Krećemo od Radničkog doma i idemo do lokacija koje su izazvale ovakvo stanje: HEP, Ina, Trg burze, Trg Francuske revolucije…”, rekla je Genov.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.