Štimac: Romantično o Leicesteru, grubo o hrvatskom sportu

Vijesti 04. svi 201610:08 > 10:15
Ilustracija

Nekadašnji izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Igor Štimac komentirao je u srijedu za N1 veličanstvenu novu titulu Leicester Cityja, koji je u ponedjeljak postao šampion engleske Premier lige.

Štimac kaže da je teško procijeniti što je dovelo do ove velike pobjede za jedan mali klub.

“Mi smo samo promatrači te romantične priče. To je skromna momčad gotovo nezabilježenih igrača koji nigdje nisu ostavili trag do sada, a zabljesnuli su i došli do titule prvaka Engleske”, kaže bivši trener.

“Rekao bih da je ovo izvrsna priča za svjetski nogomet, dokaz da novac jest važan, ali ne presudan, i da mentalna snaga i zajedništvo mogu biti od puno većeg značaja nego što su mega-zvijezde za kojima se hrli i za koje se plaća ogromne svote.”

“U Engleskoj nema situacije u kojoj možete nešto predvidjeti, svatko svakoga može pobijediti. Bilo koji trćeligaš može izbaciti prvoligaš iz skupa. Međutim, ostvariti kontinuitet kroz deset mjeseci igranja i onda završiti na prvoj poziciji, od one s koje je Leicester startao – to je ono o čemu cijeli svijet bruji.”

Reuters / Matthew Childs Livepic

Štimac je naglasio i koliku će ovo važnost imati za cijeli grad, jer će od sada obožavatelji “hodati u majicama Leicestera, a ne drugih velikih klubova.”

“Nikad niti jedan značajan trofej nisu ostvarili, bili su klub premal da ostane u prvoj ligi, a prevelik da bi se zadržao u drugoj. Nisu imali značaja za lokalnu zajednicu, kao što će imati od danas pa nadalje.”

Poruka i za Janicu Kostelić

Na pitanje je li ovako nešto moguće u Hrvatskoj, kaže da nije.

“Ovdje je nogomet posložen na drugačiji način. U Engleskoj je, kad je u pitanju nogomet, sve moguće, a ovdje samo rijetke stvari”, kaže Štimac.

“Ne samo kad je u pitanju nogomet, nego kompletan kolektivni sport u Hrvatskoj. Nadam se da će i nova pomoćnica ministrica raditi na tome”, rekao je, aludirajući pritom na nedavno imenovanu proslavljenu skijašicu Janicu Kostelić kao pomoćnicu u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Štimac je poručio da se treba razbiti financijska nadmoć Zagreba, “koja je dovela do toga da su nam sve lige uništene i negledljive.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.