"Blokirat ćemo Srbiju ako ne procesuira ratne zločine"

Vijesti 24. stu 201421:47 > 21:53
N1

Kako optuženi ratni zločinac Vojislav Šešelj nakon puštanja na privremenu slobodu ne prestaje s provokacijama, hrvatski političari su se digli na noge. U emisiji Pressing kod Dubravka Merlića ministar pravosuđa Orsat Miljenić je istaknuo: "Blokirat ćemo srpske pregovore s EU, ako ne procesuiraju ratne zločine!"

Osim ministra Miljenića, u večerašnjoj emisiji Pressing gostovali su i europarlamentarci HDZ-ov Andrej Plenković i SDP-ov Tonino Picula. Podsjetimo, na inicijativu Europske pučke stranke na dnevnom redu Europskog parlamenta u četvrtak će se naći slučaj “Srbija – Slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja”.

“Šešelj svakodnevno krši dva uvjeta koja mu je postavio Haški sud: utjecaj na svjedoke i žrtve, te izjave kako se ne namjerava vratiti u Den Haag. Ovu inicijativu smo pokrenuli da se Srbija očituje o tome. Srbija ovakvo ponašanje ne smije tolerirati”, upozorio je Plenković.

Kako se zasad čini, slučaj Šešelj je ujedinio sve stranke u Hrvatskoj, no je li takva homogenost prisutna i u Europskom parlamentu? “Koliko su ostali zainteresirani, vidjet ćemo na raspravi o rezoluciji. Ipak, u EP-u postoje različite i kontroverzne reakcije. 750 zastupnika nije homogeni stroj. Oni predstavljaju refleksiju svega onoga što se događa u EU. No mir koji je postignut u regiji nije takve kakvoće da se može poljuljati”, upozorio je Picula.

Srbija se mora suočiti s pitanjem ratnih zločina

Bez obzira na ishod deklaracije u EU parlamentu, ključno će biti vidjeti stvaran učinak ovih diplomatskih poteza. “Šešelj je povod, ali Srbija se mora suočiti s pitanjem ratnih zločina. A drugo pitanje koje mora rješiti je odnos prema četništvu. Ako je to kazneno djelo u Hrvatskoj, mora biti i u Srbiji”, rekao je Miljenić.

Na pitanje je li riječ o smišljenom potezu s ciljem destabilizacije Srbije i posljedično regije ili je u pitanju obični šlamperaj Haškog suda, Picula je istaknuo je da se radi o šlamperaju. “Ovaj potez pokazuje slabašnost suda, a to će se vidjeti u prosincu kada će o radu Haškog suda raspravljati i Vijeće sigurnosti UN-a”, kazao je Picula.

“Srbija je zemlja s dugom tranzicijom. Dačić se mora jasno i čvrsto očitovati o slučaju Šešelj”, rekao je Plenković. Pritom Picula dodaje kako “treba pogledati evolucijsko stablo srpske politike koja ima i Šešeljeve grane.”

Kako je hrvatska diplomacija reagirala preblago na ovaj slučaj, složili su se Picula i Plenković. Ministar Miljenić je istakno: “Blokirat ćemo pregovore, ako Srbija ne procesuira ratne zločine. Srbiji mora biti jasno da je to test koji mora položiti”, upozorio je Miljenić. “Šešljelj je sporan i s kazneno-pravnog aspekta. Radi se o govoru mržnje, nijekanju genocida i veličanju četništva”, istaknuo je Miljenić.

“Pravosuđe nam nije savršeno”

Nakon kritike o netransparentnosti Haškog sad, ministar Miljenić se osvrnuo i na aktualne probleme u hrvatskom pravosuđu. “Pravosuđe nam nije savršeno, no bolje je nego što je bilo. Ja sam prvi koji nisam zadovoljan”, rekao je Miljenić. Afera Agram i slučaj Milana Bandića uz povijesno visoku jamčevinu to je i dokazala. “Načelno govoreći, jamčevina je problem. Treba vidjeti što se njome može pokriti i može li uopće zamijeniti zatvor”, istaknuo je Miljenić.

Također se osvrnuo na situaciju da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odleži mjesec dana bez pravomoćnog rješenja: “Pravno je moguće, no to se ne bi smjelo dešavati.”