Pjesma "Gdje su danas fašisti" oduševila HNK

Vijesti 08. svi 201613:41 > 13:47
N1

Glazbenik Miki Soulus i glumica Lucija Šerbedžija izveli su na svečanoj akademiji Saveza antifašističkih boraca povodom 71. godišnjice oslobođenja Zagreba pjesmu "A gdje su danas fašisti?"

U programu obilježavanja godišnjicesu sudjelovali i Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga, članovi zbora HNK te drugi glazbeni i dramski umjetnici.

U svečanoj atmosferi pred uzvanicima, političkim dužnosnicima i veleposlanicima stranih država te članovima antifašističkih udruga okupljenim u Hrvatskom narodnom kazalištu, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Franjo Habulin čestitao je važne datume i istaknuo da je antifašizam temelj Europe i temelj Republike Hrvatske.

Podsjetio je da je Treće zajedanje ZAVNOH-a 1944. u Topuskom donijelo Deklaraciju o osnovnim pravima naroda i građana Demokratske Hrvatske, ali i utemeljilo Federalnu Državu Hrvatsku, što je temelj današnje Republike Hrvatske.

Naši su korijeni u Narodnooslobodilačkom ratu i mir se ne može graditi lažima, da se snage poražene u Drugom svjetskom ratu proglašava pobjednicima, a pobjednik poraženim.

Pokušaj izjednačavanja fašizma i komunizma služi za opravdavanje ustaštva i njegovih zločina, ali su te dvije ideologije suprotne, kazao je Habulin.

On je priznao da je na tom putu bilo zastranjivanja i masovnih likvidacija onih koji su produžili rat kada je u cijeloj Europi već bio mir, ali je dodao kako su nažalost u Hrvatskoj sve glasniji su oni koji se protive antifašizmu i dovode u pitanje Republiku Hrvatsku.

Antifašiste je povela Komunistička partija na čelu s Josipom Brozom Titom, i njega nije moguće izbrisati iz hrvatske povijesti, kazao je Habulin.

Lijepa naša domovina, čiju smo himnu čuli, ne slavi samo prirodne ljepote nego i povijesne i humanističke vrijednosti na kojima je utemeljena Hrvatska, kazao je Habulin i izrazio žaljenje što nitko od vodećih hrvatskih dužnosnika nije nazočan na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom.

Dodavši da su se neki od njih ispričali zbog ranije preuzetih obaveza, Habulin je izrazio nadu da će oni „danas učiniti veliku stvar za hrvatski narod“.

Ovo je tekst pjesme koju su izveli Šefbedžija i Miki Solus, a oduševila je publiku u Hrvatskom narodnom kazalištu. 

Nekad davno bio sam mladi fašista
Danas mi politička karijera blista
Nekad davno volio sam doktora Antu
A danas u Saboru popravljam kravatu

Nekad davno pjevao sam sumnjive pjesme
Danas ih ne pjevam, jer znam da se ne smije
Nekad davno dizao sam desnu ruku
Na tajnom političkom skupu

A gdje su danas fašisti
Plešu vam pred nosom
U crnim odjelima šetaju se mostom
A most je klimav
I mog’o bi se srušit’
Svi ćemo popušit’

A gdje su danas fašisti
Mislite da ih nema
Ako pitate mene
P******ja se sprema
Krivi ljudi primili se krivog posla
Gospodo draga, bilo je dosta

U ime obitelji i u ime kulture
Obitelj je sretnija ako nema cenzure
A kulturu treba i financirat’
Pa neće valjda Miki za džabe vama svirat’
Pa neću, u pjesme uložio sam trud
Gospodo draga, pa nisam tol’ko glup
Kultura je zadnje što nam ostaje
Gospodo draga, dosta je

Gdje su danas fašisti
Plešu vam pred nosom
U crnim odjelima šetaju se mostom
A most je klimav
I mog’o bi se srušit’
Svi ćemo popušit’
gdje su danas fašisti
Mislite da ih nema
Ako pitate mene
P******ja se sprema
Na Mirogoju vidimo se sutra
Na sprovodu
Kultura nam je mrtva

Navedimo i da je skup pozdravio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović. Na spominjanje imena predsjednice Republike čulo se negodovanje, na što je Milan Bandić kazao da svake četiri godine imaju pravo birati predsjednika.

Delegacija SABH-a u nedjelju prijepodne odala je počast stradalim i preminulim antifašistima polaganjem cvijeća i vijenac na zagrebačkom groblju Mirogoj na Zidu boli, Grobnici narodnih heroja i Središnjem križu.

Također, u sklopu obilježavanja pobjede nad fašizmom i oslobođenja Zagreba te Dana Europe, jučer su u počast borcima NOR-a i žrtvama fašizma položeni cvijeće i vijenci na Spomen području Dotrščina u zagrebačkoj Dubravi.

Također, jučer je u organizaciji Mreže antifašistkinja održana manifestacija Trnjanski kresovi na obali Save kod Mosta slobode u Zagrebu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.