Pupovac: Zalažem se za susret hrvatskog i srpskog premijera

Vijesti 27. stu 201408:45 > 08:50
N1

U emisiji Novi dan gostovao je saborski zastupnik i potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac te europarlamentarac (HDZ) Andrej Plenković. "Podržali smo saborsku deklarciju da osudimo Šešeljeve izjave koje vrijeđaju, ali ne predstavljaju prijetnju. Šešelj nema uporišta u srpskoj politici", kazao je Pupovac.

“Hrvatska se ne može baviti šešeljevštinom, nego se treba baviti ekonomijom, svojim potrebama i mjestom u regiji – trebamo se baviti sobom. S jedne strane služimo drugima, a s druge se hranimo sami sobom, to se treba promijeniti”, istaknuo je Pupovac u razgovoru s Tihomirom Ladišićem.


No Pupovac problem vidi, ne samo u Šešelju, već u trendovima koji se događaju u Hrvatskoj već dvije godine. “Imamo povratak u 90-te i kampanju koja se vidi u vukovarskoj koloni, na ulici u Zagrebu i po medijima”, objasnio je Pupovac. Dodao je kako je “taj pokret ozbiljna prijetnja ostvarivanjima ustavnih prava. Trebamo se posvetiti sutrašnjici”.

Srbija mora biti glasnija o Šešelju

“Srbija mora biti glasnija kad je riječ o Šešelju. No EU rezolucija ne govori o obnovi povjerenja i o tome kako je potrebno zaustaviti govor mržnje, na svim stranama, ali i na hrvatskoj strani.”

“Pitanje regionalne nestabilnosti bi trebalo biti na EU dnevnom redu”, smatra Pupovac jer je mišljenja da se ni Hrvatska, ni Srbija ne bave dovoljno regionalnom politikom.

S druge strane, gost Novog dana zastupnik Andrej Plenković odgovara kako EU rezolucija nije bilateralni dokument, već “se treba doživjeti kao pitanje kršenja vladavine prava i prizivanja ideologije velike Srbije. To je pitanje vrijednosti za EU parlament.”

O antićirilićnoj kampanji EP šuti

Bez obzira na današnju odluku EU parlamenta, Pupovac je čvrstog mišljenja kako se u EU parlamentu trebamo baviti suradnjom, a ne obračunavanjem. “U Hrvatskoj se preko godinu dana vodi antićirilićna kampanja, no oko toga se EU parlment nije oglasio.”

I Pupovac i Plenković se su složili kako nema adekvatne reakcije službene Srbije i da treba poslati upozorenje Haškom sudu. “Ova odluka podriva autoritet samog suda”, istaknuo je Plenković.

Pupovac zaključuje da je “loša poruka da nije bilo susreta hrvatskog i srpskog premijera”. Dodao je kako se i on osobno zalaže da se taj susret dogodi.