Strani mediji jedinstveni: Karamarko mora podnijeti ostavku

Vijesti 07. lip 201607:56 > 07:59
PIXSELL

Strani mediji koji se bave političkom situacijom i krizom vlasti u Hrvatskoj svi imaju jedan zajednički zaključak, a taj je da će prvi potpredsjednik Vlade uskoro morati podnijeti ostavku.

Švicarski Neue Zürcher Zeitung kazao je da je Karamarko glavni uteg propaloga petomjesečnog eksperimenta Vlade Tihomira Oreškovića, a glavna mu je zamjerka umiješanost njegove supruge u poslove oko Ine i MOL-a.  Hrvatskoj su, s druge strane, prognozirali bolju budućnost nego Mađarskoj. “Koliko god je loša samoblokada snaga u Hrvatskoj, istodobno sprečava neke negativne tendencije. U susjednoj Mađarskoj i Srbiji već godinama autokratske snage dominiraju državnim aparatom. Ove snage sasvim su izbrisale granice podjele moći u zemlji i istodobno vladaju i medijima. Hrvatska se teško može pretvoriti u ovakvu vrstu ‘upravljane demokracije’. Doduše, i ovdje nacionalističke ideologije dobivaju na snazi, no u društvo duboko ukorijenjen antagonistički milje suprotstavlja se prečvrstom vladanju samo jedne stranke”, piše švicarski list.

Frankfurter Allgemeine Zeitung za krizu vlasti optužuje Karamarka. “Tomislav Karamarko naprasno je prekinuo jedan politički eksperiment u čiji uspjeh već odavno postoje poprilične dvojbe”, piše FAZ. Osim toga, Most je nazvan ‘neuračunljivim’ u dugim pregovorima prije nego se konačno uspostavila Vlada, a nije se dogodila niti jedna prava intervencija premijera Oreškovića, koji je ovisan o jednom o dva zamjenika, obrazlaže FAZ.

I Berliner Zeitung ne gleda blagonaklono na situaciju u Hrvatskoj. Norbert Mappes Niediek komentirao je situaciju za BZ. “Uzmite jednu stranku ogrezlu u korupciju i premažite je nacionalnim bojama – to je trenutačno na istoku Europe prilično siguran koncept za uspjeh. Da taj koncept u Hrvatskoj nije funkcionirao, nije znak za opuštanje. Ni korupcije ni nacionalizma u Hrvatskoj ne nedostaje”, kazao je ovaj analitičar.

U regionalnim je medijima ponešto drugačija situacija. Srbijanski Tanjug neutralno izvještava o situaciji i to pretežito prenoseći vijesti hrvatskih medija. “Taktika vodećih HDZ-ovaca jest pričekati da Karmarko pokuša presložiti većinu u Saboru. Ako u teome ne uspije, priklonit će se stajalištu Milijana Brkića, koji je već zatražio Karamarkovo povlačenje iz Vlade”, zaključak je Tanjuga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.