'Zdravko Marić je mali Orešković'

Vijesti 09. lip 201609:00 > 09:18
N1

Dnevni tisak i trenutnu političku situaciju za Novi dan je komentirao novinar 24 sata i Expressa Ivan Pandžić.

U medijima su počele kolati informacije kako se sve više HDZ-ovaca zalaže da stranku preuzme Miroslav Tuđman, jedan od onih koji nisu potpisali zahtjev za opoziv premijera Tihomira Oreškovića. Pandžić smatra kako je te spašavanje onoga što se spasiti da.

“U samo nekoliko dana od jedne euforije na sastanku HDZ-a se dogodilo da je ona pukla kao čir. Velik broj članova stranke je nezadovoljan i ta grupa postaje sve jača. Tu su i neki od osnivatelja stranke, a Tuđman je dio te grupe. Svjesni su da će vjerojatno doći izbori i da s Karamarkom kao najnepopularnijim političarom nemaju šanse”, kazao je.

“Sama afera “Konzultantica” je samo rezultat svega što se četiri godine guralo pod tepih i sad je puklo”, smatra Pandžić i dodaje da se oko Karamarka slaže mozaik u kojemu on ne stoji dobro, prvenstveno u stranci.

Očito je da Tihomir Orešković nema namjeru odustati, a i Most je jučer postavio svojevrsni ultimatum.

“Most se jasno izjasnio: “Idemo na rušenje ako smijenite premijera”. Orešković računa i na potporu dijela HDZ i jasnu potporu Mosta. Ovo što Karamarko sad predlaže, da odu sva trojica, je opet u potpunoj suprotnosti od svega prije. Kad bi otišla sva trojica pala bi Vlada. Karamarko je neki dan rekao da oni znaju brojati do 76 i da miču Petrova i Oreškovića. O tome se više ne priča, očito nemaju tih 76 ruku. Karamarko je stjeran u kut, a u tom kutu je sve manje zraka.”, kazao je Pandžić

Spominje se i sve više imena za mogućeg novog mandatara. Od Tomislava Tolušića, Domagoja Ivana Miloševića pa čak i Zdravka Marića kao nestranačkog čovjeka, dok bi u Vladu mogli ući Radimir Čačić i Milorad Pupovac. Pandžić smatra kako tu postoje mnoge rupe.

“Nekoliko je tu rupa. Zdravko Marić je mali Orešković. HDZ tu opet nema svog premijera, a rekli su da mandatar mora biti njihov. Sve je to u cilju da se raskoli Most koji je rekao da je jedinstven. Javnost mora znati da se u sadašnjoj situaciji svi u vrhu Vlade bore za poziciju u izborima i tvrde da oni nisu krivi, da su učinili sve. Zašto bi Čačić i SDSS ušli u tu Vladu ako nisu htjeli prije šest mjeseci? Zašto bi sad ušli kad se sve raspada. To je kao da idete u ustaše 1945.”

Jedna od opcija je i famozno preslagivanje, no Pandžić vjeruje da do njega neće doći.

“76 ruku je moguće skupiti jedino protiv Karamarka ili za raspuštanje samog Sabora. Preslagivanje je stara priča i vidi se da nije uspjela”, rekao je.

Sve o krizi vlasti možete naći OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.