Na HRT-u smijenjen Barišić, Miočić dolazi na njegovo mjesto

Vijesti 14. lip 201610:23 > 10:24
Luka Stanzl/PIXSELL

Vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT) Siniša Kovačić imenovao je u utorak Dražena Miočića novim vršiteljem dužnosti ravnatelja programa HRT-a, nakon što je te dužnosti razriješen Jozo Barišić, izvijestili su u utorak s HRT-a.

S HRT-a u priopćenju kažu kako je dosadašnji vršitelj dužnosti ravnatelja programa Jozo Barišić razriješen “zbog potrebe aktivnijeg ispunjavanja programskih ciljeva javnoga servisa”.

Dražen Miočić apsolvirao je povijest i filozofiju na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Dragovoljac je i ratni veteran te nositelj Spomenice Domovinskoga rata. Od 1990. bio je zaposlenik Ministarstva unutarnjih poslova, a od lipnja 1991. pripadnik je Zbora narodne garde te poslije Hrvatske vojske, a u Domovinskom ratu stekao je čin poručnika.

Na HRT-u radi od 1994. godine. Rad je započeo kao novinar u redakciji Zagrebačke panorame, kojoj je ubrzo postao urednik i voditelj. Bio je dugogodišnji novinar, urednik i voditelj u unutrašnjopolitičkoj redakciji Hrvatske televizije  a tri je godine bio i izvjestitelj HRT-a iz Den Haaga tijekom suđenja hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

Bio je HRT-ov koordinator za pristupanje Hrvatske NATO-u, urednik većega broja posebnih projekata i emisija posvećenih haškim suđenjima te vojno-obavještajnoj problematici. Od lipnja 2011. do srpnja 2012. obnašao je dužnost urednika Informativnoga programa Hrvatske televizije, a tijekom posljednje dvije godine bio je urednik emisije Otvoreno te Vijesti, Dnevnika i Studija 4, stoji u priopćenju HRT-a.

Miočićevo “rasturanje crvenih”

Inače, Miočić je 2013. godine prijavljen Etičkom povjerenstvu, zbog vrijeđanja novinara Hrvoja Zovka, Sanje Mikleušević Pavić, Jagode Bastalić i Gordane Škaljac Narančić te Zorana Šprajca. Povod Miočićeva ispada, naveo je Hrvoje Zovko, bio je dokumentarni film o generalu Anti Gotovini, na kojem Zovko radi od listopada 2012., a koji bi trebao biti gotov za nekoliko mjeseci.

Miočić je, prema prijavi, Zovka optužio da se dokumentarac o Gotovini radi na zahtjev politike, a s ciljem da se generala prikaže kao kriminalca i ratnog zločinca.

“Nakon toga počeo je s prijetnjama kako će, kada se promijeni vlast, citiram: ‘u maniri ‘47. i ‘48. rasturiti crvene’ i ‘potjerati ih s televizije’. I ne samo njih nego njihove ‘prijatelje i jatake’. Finale njegova ispada bilo je skandalozno i sramotno prebrojavanje krvnih zrnaca pojedinim kolegama ‘Srbima’ u programu, ali i jednom državnom dužnosniku jer mu je uz ostale objede na njegov račun, supruga, po izjavi kolege Miočića, pogrešne nacionalnosti”, napisao je u prijavi. Zovko je u usmenom obraćanju Etičkom povjerenstvu obrazložio da je “državni dužnosnik” kojeg je Miočić spominjao ministar branitelja Predrag Matić, prenio je tada Večernji list. Spor je okončan na način da se Povjerenstvo proglasilo nenadležnim za taj spor.

Napomenimo i da je Zovko dobio spor protiv ekstremističkog desnog portala, koji ga je grubo napao na tragu Miočićevih optužbi kakve su navedene u prijavi Povjerenstvu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.