'Most ima 12 potpisa za raspuštanje Sabora, ako loše završi'

Vijesti 16. lip 201609:48 > 09:50
N1

Predsjednik kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić pokazao je novinarima listu njih 12-orice sa zahtjevom da se raspusti Sabor.

Ukoliko Tihomir Orešković padne, dogovorili su sinoć, tražit će raspuštanje parlamenta i nove izbore.

“Na žalost, stvari idu u tom smjeru, iako se protivimo opozivu premijera Oreškovića i rušenju Vlade u kojoj je i Most sudjelovao”, kazao je Šimić.

Navodi da su dva razloga za pad Vlade.

“Prvo, da se zamagli teret Tomislava Karamarka, posebno od jučer kada je dokazano da je u sukobu interesa. Pokušava se prikazati da se radi o sukobu tri lidera, a istina je da imamo čovjeka kojeg je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa označilo i time smo dokazali da smo bili u pravu kada smo govorili da za njega nema mjesta u Vladi. Drugi razlog je što dio HDZ-a nastoji sastaviti novu većinu, novu Vladu na koju bi njihov predsjednik imao utjecaj”, kazao je Šimić.

Sudjelovat će u raspravi o opozivu, navodi, ali malo je šanse da se išta promijeni.

“Most neće sudjelovati u preslagivanju za nove izbore, 12 zastupnika je potpisalo da se slaže s raspuštanjem Sabora, ako za to bude potrebe. Ovo je deponirano kod mene kao predsjednika kluba, vidjet ćemo kako će se rasprava odvijati”, rekao je.

Upitan je i hoće li Most potpisati inicijativu oporbe za raspuštanje Sabora, odnosno, jesu li s njima u kontaktu.

“Ne, nismo. Ovo su potpisi članova kluba zastupnika Mosta, vidjet ćemo kako dalje. Imamo dosta informacija i od klubova i zastupnika da idemo na izbore, ako se stvari loše završe. Podržat će inicijativu”, kazao je. Ne vjeruje da će predsjednik Sabora manipulirati procedurom kako bi se takav zahtjev otezao u nedogled.

“Mislim da neće, ako se skupi 76 zastupnika, vidjet će se koji su termini najbolji za predaju. Bio bi skandal svjetskih razmjera da si predsjednik Sabora tako što dozvoli!”, kazao je.

N1