Državni vrh obilježio Dan državnosti

Vijesti 25. lip 201607:54 > 14:04
N1

Hrvatska u subotu slavi Dan državnosti, u spomen na 25. lipnja 1991., kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ, na temelju plebiscitarne volje građana iskazane na referendumu održanom 19. svibnja 1991.

Dan državnosti Hrvatski sabor je proslavio svečanom sjednicom, na kojoj su se uzvanicima obratili predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Sabora Željko Reiner i tehnički premijer Tihomir Orešković.

Ovdje proučite tijek događaja u subotu:

17:00 Ovaj dio izvještavanja završavamo prije Dnevnika u 18 sati.Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, naime, tradicionalno će uz Dan državnosti u svome Uredu organizirati i svečani prijem, u koji se nakon Dnevnika uključujemo uživo.

Prijenos možete gledati na ovoj poveznici.

13:03 Ja se osjećam ponosno i zadovoljno na 25. rođendan moje domovine, za koju sam se borio i kao branitelj i sad kao političar, kazao je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Više pročitajte OVDJE.

12:44 Malo sam tužan, što sabornica nije bila popunjena na današnji dan, kazao je po izlasku ministar vanjskih i europskih poslova, Miro Kovač.

12:42 Nakon glazbenoga broja klape Hrvatske ratne mornarice, završila je svečana sjednica Hrvatskog sabora.

12:26 Prisutnima se obratila i predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović. “Osobita mi je čast što vam se mogu obratiti u ovom visokom domu koji je kroz stoljeća bio čuvar hrvatske državnosti”, kazala je predsjednica. Više pročitajte OVDJE.

12:20 Govor je održao i predsjednik Sabora, Željko Reiner. “Današnji nas dan ispunjava srećom i ponosom, jer je prije 25 godina ispunjeno ono za što su ginule generacije i generacije prije toga”, kazao je Reiner. Njegov govor pročitajte OVDJE.

12:12 Premijer Tihomir Orešković obratio se prisutnima. “Danas smo se svečano okupili povodom 25 godišnice hrvatske neovisnosti i slobode. Na današnji dan 1991. Sabor je donio ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i postavio pravne temelje našoj neovisnosti”, kazao je Orešković. Njegov govor pročitajte OVDJE.

12:05 Započela je svečana sjednica u Hrvatskom saboru.

11:40 Potpredsjednik Sabora, Ivan Tepeš, uoči održavanja svečane sjednice Sabora kazao je da se na današnji dan prvenstveno trebamo prisjetiti hrvatskih branitelja i žrtve koju su oni pridonijeli za domovinu.

11:30 Kandidat za predsjednika HDZ-a i europarlamentarac te stranke Andrej Plenković, položio je vijenac na grobu Franje Tuđmana i rekao da se na današnji dan počast, osim prvom hrvatskom predsjedniku treba odati i hrvatskim braniteljima. Njegovu izjavu pročitajteOVDJE.

11:15 Ministar vanjskih i europskih poslova, Miro Kovač, bio je na Mirogoju i položio vijenac na grob prvog hrvatskog predsjednika, Franje Tuđmana. Njegovu izjavu pročitajte OVDJE.

9:30 Milan Bandić kazao je na Mirogoju, obilježavajući Dan državnosti, kako mu je žao što Zagrepčani nisu izvjesili više hrvatskih zastava. ‘Odite u podrume, izvucite bandijere, stavite ih na prozore, bolje ‘zgleda’. Više čitajte OVDJE.

9:00 Božo Petrov putem Facebooka čestitao je Dan državnosti. Više pročitajte OVDJE.

8:15 Premijer Tihomir Orešković zajedno s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom položio je vijenac na Oltar domovine.

N1
N1
Ilustracija
N1
N1
N1
Ilustracija

Tuđmanov govor

“S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta”, istaknuo je tom prigodom prvi predsjednik Franjo Tuđman, čiji je govor putem radija i televizije pratilo više milijuna građana.

Brijunska deklaracija

Istoga dana svoju suverenost i samostalnost proglasila je i Slovenija.

Posredstvom međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom deklaracijom utvrđen je tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991.

Po isteku moratorija, Hrvatska je 8. listopada 1991. raskinula je državno-pravne sveze s ostalim republikama i postala slobodna, samostalna i neovisna država, no već u prvim danima samostalnosti suočava se s oružanom pobunom srpskih ekstremista i agresijom JNA u kojoj je okupirano više od četvrtine hrvatskog državnog teritorija.

Hrvatski narod ustao je u obranu Domovine i, trpeći teška razaranja i uz brojne ljudske žrtve, dočekao međunarodno priznanje 15. siječnja 1992.

Vojno-redarstvenim akcijama “Bljesak” i “Oluja” 1995. je oslobođen najveći dio okupiranoga područja u zapadnoj Slavoniji, na Banovini i Kordunu, u Lici i u sjevernoj Dalmaciji, a preostalo okupirano područje u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu mirno je reintegrirano u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske 1998.

Slijedila je obnova zemlje i proces njezina ulaska u euroatlantske integracije. Hrvatska je od 1. travnja 2009. punopravna članica NATO-saveza, a od 1. srpnja 2013. i Europske unije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.