Žiri HND-a: Ukidanje emisija Ljubici Letinić je neshvatljivo

Vijesti 06. srp 201612:13 > 12:25
N1

Nakon što je bez objašnjenja iz etera Trećeg programa Hrvatskog radija "protjerana" ugledna urednica Ljubica Letinić, stigla je reakcija žirija koji joj je prije samo dva mjeseca dodijelio nagradu.

Članovi ovogodišnje Ocjenjivačke skupine za radijsko novinarstvo, koji su dodijelili nagradu Hrvatskog novinarskog društva Marija Jurić Zagorka kolegici Ljubici Letinić s Trećeg programa Hrvatskoga radija, uputili su danas otvoreno pismo Programskom vijeću HRT-a, v.d. ravnatelju Programa HRT-a i v.d. urednici Trećeg programa radija.

Povod pismu je naprasno ukidanje emisija koje je ugledna, i u domaćim i inozemnim novinarskim stručnim krugovima priznata kolegica Letinić uređivala. Njihovo obraćanje prenosimo sa stranica HND-a:

“Obraćamo Vam se iznenađeni informacijama o sadržaju jesenske sheme Trećeg programa Hrvatskog radija. Reagiramo posebno zato što je iz tih informacija jasno da su iz budućeg programa gotovo potpuno izbačene dokumentarne radijske forme. Ove smo godine upravo zato što njeguje tu toliko dragocjenu a u hrvatskom eteru rijetku formu nagradili izuzetnu emisiju iz dokumentarnog serijala Audio.doc ‘Zaboravljena kartografija’ kolegice Ljubice Letinić.

Radi se o profesionalno vrhunskom serijalu i stoga bismo, ne osporavajući pravo urednicima da kreiraju program u skladu sa svojim profesionalnim prosudbama, voljeli čuti argumente za tu neshvatljivu odluku.

U jesenskoj shemi izostavljene su gotovo sve emisije dokumentarnog izraza i nimalo slučajnom ne držimo činjenicu da su dokinute baš sve emisije koje je redom potpisivala međunarodno vidljiva i priznata autorica Ljubica Letinić. Nadamo se da povod za ukidanje emisija kolegice Letinić nije u izboru tema kojima se u njima bavila.”

U Ocjenjivačkoj skupini za dodjelu nagrade HND-a za radijsko novinarstvo za 2015. godinu bili su Dragutin Lucić Luce, Ante Ljubičić, Milorad Božić i Silvija Šeparović.

Umjesto emisija Ljubice Letinić ići će emisija o kršćanskoj duhovnosti, ‘Duhovni profili’, pod palicom Vladimira Lončarevića, nekadašnjeg savjetnika u Uredu predsjednika Franje Tuđmana, a uvodi se i emisija “S one strane sjećanja” Jure Vujića, zagovornika lustracije i apologeta tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji je HR3 optužio za ” »postmodernu« neojugoslavensku »dekonstrukciju« i rastakanje hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta”.

Facebook Sloboda trećima

Ispred Ministarstva kulture noćas su osvanuli i grafiti za “oslobođenje Trećeg”, a na “zabrinjavajući napad na struku na Trećem programu radija” reagirao je i HND. Podrška “očišćenima” na tom programu javnog radija mogla se vidjeti i ispred građanskog suda, na kojemu je održano prvo Hasanbegovićevo ročište protiv Ante Tomića. Ministar je, podsjetimo, tužio Tomića za uvredu i povredu dostojanstva, a svojevremeno je, nakon fizičkog napada na Tomića u Splitu, poručio novinaru da mora voditi računa o onome što javno iznosi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.