"Francuska je pokrenula četiri plana borbe protiv terorizma"

Vijesti 15. srp 201614:17 > 14:18
N1

Juraj Sotošek, politolog i novinar, komentirao je za N1 u petak napade u Nici.

“Zavladala je velika panika, reakcija je panična, frustrirajuća. Osjeća se histerija, gorčina. Čak su političari počeli izlaziti s dramatičnim priopćenjima“, kazao je Sotošek. Dodao je da se u ljude uvukao strah. Nakon napada u Parizu, u studenom prošle godine, ljudi nisu koristili autobus niti metro za odlazak na posao, nego im je najsigurnije bilo ići pješke, kazao je Sotošek.

Istaknuo je da je Francuska pokrenula četiri plana u borbi protiv terorizma. “Stanje pripravnosti je produženo, u naredna tri mjeseca će vojska biti na javnim mjestima. Bit će mobilizirana i medicinska služba, bolnice udvostrujučuju i utrostručuju dežurstva”, ističe Sotošek. Po cijeloj će zemlji biti raspoređeno deset tisuća žandara i članova vojske. “Od studenoga prošle godine do sada obavljeno je, tijekom stanja pripravnosti, 3690 istraga. Neki su uhićeni. Odbijeni su brojni zahtjevi za boravištem”, objasnio je Sotošek prvi plan protiv terorizma.

“Drugi plan se zove Bijeli plan. On je i ranije bio pokretan a uključuje sve bolnice. Pozivaju se svi liječnici, koji su na odmoru, dopustu ili imaju slobodan dan, da dođu u bolnicu i stave se na dispoziciju. Otvaraju se vrata svima, kako bi se čim prije pomoglo svim žrtvama, a i sve se operacijske sale stavljaju u stanje pripravnosti”, objašnjava Sotošek.

Sljedeći je plan za civilnu zaštitu, nešto poput onoga što je Hrvatska imala u Gunji, tijekom poplava u svibnju 2014. godine. “Koordiniraju se sva državna tijela, i njihova verzija HGSS-a. Hollande je najavio pokretanje plana operativne rezerve. To se nije dogodilo od Drugog svjetskog rata, a to znači da će u vojsku biti pozvani u vojsku civilni građani koji imaju vojne knjižice. Ponudit će im se ugovor na četiri godine i plaća, a oni će onda morati provesti barem 30 dana u vojsci”, kazao je Sotošek, dodavši da je ovo prvi put od Drugoga svjetskog rata da francuska vojska mobilizira civile.

“Jako je zanimljivo da u Francuskoj uoči terorističkih napadakolaju različite informacije. Tako je 5. veljače započela priprema za potencijalnu sanaciju terorističkoga napada. Jučer je popodne određeno da stanje pripravnosti traje još tri mjeseca, a sinoć su se, oko tri sata ujutro, aktivirala sva četiri plana”, kazao je Sotošek.

Sotošek je komentirao i reakcije iz muslimanske zajednice. Ranije su reakcije bile dosta spore, kazao je, ali to se ne može reći za ovu. “Napadi su se nizali jedan za drugim, a islamska je zajednica naučila što treba napraviti. Odmah su dali svoju reakciju i osudili bilo kakav pokušaj masakra i ubojstva”, ističe Sotošek, nazvavši reakciju islamske zajednice kvalitetnom i vrlo promptnom.

Jedan od glavnih problema u francuskom društvu vidi asimilaciju. “Akademska debata traje već godinu dana, ne prestaju se pisati članci o problemima asimilacije. To je aktualno pitanje, što treba učiniti da bi asimilaciju učinili boljom. Problemi sežu i davno u prošlost, to nije nešto novo, ono se poteže od dekolonizacije, od uspostave de Gaullea na vlast i tu nema unilateralnog odgovora”, zaključio je Sotošek.

Pogledajte cijeli razgovor:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.