Kopal: Puno toga ne znamo, zato se događa ovaj kaos

Vijesti 15. srp 201618:42 > 18:50
N1

Bivši glavni analitičar Sigurnosno obavještajne agencije (SOA), Robert Kopal, te stručnjak za informatičku sigurnost gostovao je u petak u Dnevniku.

Na pitanje zašto je Francuska postala najranjivija članica Europske unije kada je terorizam u pitanju, i što Njemačka ili Velika Britanija rade dobro, a Francuska ne, odgovorio je:

“Ne znači to da Njemačka i Velika Britanija nešto rade bolje. Radi se o, metaforički rečeno, manjim troškovima napada u Francuskoj. Radio sam istraživanje još 2006. i još tada se pokazalo da bi Francuska mogla biti prvi cilj. Tamo je veliki broj povratnika iz Sirije, ali i iz drugih zemalja koji se tamo nastanjuju, a onda kad se sve zbroji, dolazi se do zaključka da je Francuska najjeftinija za napade”, kaže Kopal.

Napominje da je Francuska na meti i zbog političkih razloga odnosno pozadine sukoba u Siriji.

Stručnjak za sigurnost mišljenja je da se u Europi mora uspostaviti jedinstveni obavještajni sustav.

“Nije dovoljno samo razmjenjivati podatke, a ne naručito već razrađene. Treba napraviti integralni informacijski sustav”, ističe.

Jedino je rješenje, mišljenja je, pokretanje nadnacionalne sigurnosne agencije koja bi se brinula za sigurnost. No, upozorava, ni to nije dovoljno, važne su i analitičke sposobnosti.

“Napadač iz Pariza je pljačkao po Luxembourgu i Njemačkoj, a i osoba iz Nice je poznata policiji. Znači li to da je terorističko tržište rada evolviralo, da su se okrenuli rubnim ljudima? Osamdeset posto onih koji su otišli u Siriju i Irak imaju kriminalnu prošlost”, istaknuo je Kopal.

Smatra da bi sigurnosne službe trebale više koristiti tzv. ‘data science’ – znanstvenu obradu podataka.

“Puno toga ne znamo i zapravo je moguće da postoji razina komunikacije koju ne vidimo i koju ne kontroliramo, i da se zato događa ovaj kaos”, zaključio Kopal.

Ocijenio je da hrvatske sigurnosne službe dobro rade svoj posao i da smo za sada sigurna zemlja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.