'Plenković je žrtvovan da bi HDZ preuzeli stari kadrovi'

Vijesti 17. srp 201609:25 > 10:18
N1

Gosti novinari u 'Točki na tjedan' bili su Ladislav Tomičić iz Novog lista i Ivanka Toma, novinarka Jutarnjeg lista. S Natašom Božić su razgovarali o propalom državnom udaru u Turskoj te o trenutnom stanju u hrvatskoj politici, manje od mjesec dana od izbora.

Je li ovo sada gotovo u Turskoj?

”Ja mislim da je ovo početak jedne autokracije u pravom smislu te riječi jer kad pogledate prve poteze Erdogana da je zatvorio i smijenio više od 2000 sudaca, jasno je kamo smjera. Drugi krak je optuživanje gulanista. Mislim da je ovaj neuspjeli državni udar konačno otkrivanje jednog autokrata.
Zanimljivo je da ne znamo tko je organizator državnog udara. Sve oko toga je vrlo mutno i ono što je trenutno najjasnije jest da će Erdogan iskoristiti taj pokušaj da se sa svima obračuna. Bojim se da je ovaj pokušaj državnog udara kraj sekularizma u Turskoj. On je i ranije najavljivao predsjednički sustav i brisanje sekularizma iz Ustava”, kazao je Ladislav Tomičić.

Erdogan je nedavno bio u Hrvatskoj. Nije se propitivao njegov način vladavine. Jesu li se EU i svijet krivo postavili prema njemu?

”Europa je jako dugo žmirila kao i na mnoge stvari i sad je teško kontrolirati situaciju. Nije sad bilo izbora nego se založiti za demokratski izabranu vlast, a to znači uvođenje totalitarnog autokratskog režima. Pitanje je što će biti s Kurdima. Europa se boji izbjegličkog vala.

Mi imamo vladu koja je tehnička i bilo bi dobro dobiti pametnu i stabilnu vlast iako Hrvatska tu naravno nije najjbitnija”, kazala je Ivanka Toma.

Mislite li da ova destabilizacija može pokrenuti novi val i otvoriti Balkansku rutu?

”Turska je politika bitna za Hrvatsku jer Erdogan ima utjecaj na Bošnjake u BiH. Imali ste izjave na obljetnicu Srebrenice da Turska neće dozvoliti da se to ponovi. Njegova politika se može itetkako reflektiarati na RH i bojim se da ćemo zahvaljujući politici Turske imat komplikacija jer ona ide na ruku mladom bošnjačkom nacionalizmu koji se pokazuje kako sve veći problem tamošnje politike”, kazao je Tomičić.

”Priljev izbjeglica će biti onoliki koliko dopusti Erdogan, on je izbjeglice iskoristio za vanjsku politiku. Ne očekujem novi priljev izbjeglica jer su sve zemlje EU dale deklarativnu podršku njegovom režimu. To će se nastaviti na tragu sporazuma Njemačka-Turska. U tom smislu se državni udar neće bitnije odraziti na Europu. Nastavak njegove politke će se više odraziti na našu regiju zbog BiH”, dodao je.

Koliko smo ugroženi zbog ove situacije terorizma u Europi?

”Dobro je da smo članica EU pa smo već u nekom paketu. EU nema izbora i mora podržati Erdogana i ispoštovati dogovor. Očekujemo da novčana pomoć Turskoj počne malo urednije i brže stizati. Hrvatskoj nedostaje suvisla politika prema susjedstvu i Turskoj. HDZ i SDP tu imaju suprotna stajališta. Kad smo imali izbjegličku krizu naši su se stavovi suprotstavljali srpskim i mađarskim, a nova vlada je odmah promijenila propise i omogućila izlazak vojske na granice”, kazala je Toma.

N1

Gosti Nataše Božić prokomentirali su i trenutnu političku situaciju u Hrvatskoj i prednost, koju prema posljednjim anketama, SDP ima ispred HDZ-a.

Može li Plenković stići sadašnju razliku?

”Teško je stići. HDZ-u se osvećuje što nakon odlaska Sanadera nisu raščistili stvari sami sa sobom i to ih je stiglo u najgorem trenutku. Plenković je dobro rješenje. Ali će na izbore s ekipom kojiu ima. Ne bih mu bila u koži. On nema moć sada promijeniti HDZ”, kazala je Toma.

Tomičić je objasnio kako se Plenković uvelike razlikuje od donjeg dijela piramide HDZ-a.

”Plenković se bitno razlikuje od stanačkih kolega u gornjem dijelu piramide, a od dna se razlikuje kao nebo od zemlje i bojim se da je u pitanju jedna žrtva – da je on žrtvovan kako bi HDZ nakon poraza na izborima mogli preuzeti stari provjereni kadrovi. Ako osvoji izbore super, a ako ne dovest će stare kadrove čija se mišljenja podudaraju s biračkom bazm. Od smrti Tuđmana iz mandata novog predsjednika u mandat novog, na kraju svakog mandata, HDZ izlazi s ispirkom i obećava da će biti bolje. Ja ne vidim ni jednog razloga da razuman čovjek njima povjeruje. Koliko čovjek mora biti lud da im povjeruje? HDZ-u trebaju korjenite promjene. Njihov problem nije u Plenkoviću nego svima ispod njega”, kazao je Tomičić.

Zanimljiva je i priča o sumnjivom ponašanju Zorana Milanovića u Jutarnjem. Otvorena je priča o suradnji SDP-a i vlade s jednom marketinškom agencijom. Može li to biti Milanvićeva afera?

”Može ako se dokaže. Tužiteljstvo je odbilo tu prijavu, ali nitko institucijama ne vjeruje. Da bi država bila funkcionalna stanovništvo bi moralo vjerovati institucijama. Mi već imamo nekoliko godina nastojimo da sve političare svedemo na ravan iz čega proizlaze avanturisti poput Živog zida”, kazao je Tomičić. ”Treba tjerati priču do kraja i sve aktere izvesti pred javnost da kažu što imaju. Tim više što je Milanovića optužio dugogodišnji suradnik. Ako ćemo vjerovati institucijama vjerovat ćemo, ako ne glasat ćemo za Sinčića”.

Koliko ovo može utjecati na dojam koji ostavlja Milanović?

”Utjecat će, ali mislim da to neće biti presudno. On je preživio više afera. Poslovanje njegovog brata se rastavilo i skeniralo. Ovo je malo nejasno jer prijavu podnosi šef agencije koja je godinama surađivala s SDP-om. Između Karamarka i Milanovća nije ista priča. U slučaju Karamarka je bilo slučaj o povezanosti njega i supruge s lobistom MOL-a. U slučaju Milanovića se radi o važnoj situaciji, ali se radi o odnosu privatne agencije i stranke. Ti odnosi moraju biti transparentni i jasni”, kazala je Toma.

Tomičić ističe kako je razlika između slučaja Karamarko i Milanović u tome što je bivšem predsjedniku HDZ-a Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa dokazalo prekršaj.

”Postoji razlika jer u Karamarkovom slučaju nekakve institucije su dokazale da je u sukobu nteresa. U Milanovićevom slučaju imamo optužbu iz raskida suradnje. Tu postoji interes vlasnika agencije da se druga poslovna strana prikaže negativnijom. Ja bih volio da tužiteljstvo ponovo aktivira tu prijavu. Činjenica je da ne možemo raditi na način da gledamo ljude samo kroz optužbe. Optužbu je ‘bacio’ pronaci frik Velimir Bujanec koji je optužen za dilanje droge…”, kazao je Tomičić.

N1

Koliko su realne ambicije Petrova da bude premijer?

”Ako se sjetimo Petrov je imao priliku biti premijer, ali je to odbio jer je riječ o političaru koji dolazi iz šinjela Ktaoličke crkve. Zato je tražio razlog da koalira s HDZ-om. Velika je laž da je vlada srušena zbog principijelnosti Petrova. Srušena je zbog političke gluposti Tomislava Karamarka”, kazao je Tomičić.

”Ne vjerujem u biračko tijelo u RH. Mislim da tu pretežito glasaju politički nepismeni ljudi koji politiku gledaju kroz medije tipa Index i Dnevno. Opasnost za Petrova leži jer je za njega glasalo 30 posto razočaranih birača SDP-a, a ne vjerujem da bi sada mogli glasati za njega jer ne podržavaju ljude kao što je Hasanbegović što je Petrov činio sve ovo vrijeme”, dodao je Tomičić.

Može li se Petrov izvući s pričom da je on taj koji je srušio Karamarka?

”Nadam se da smo nakon iskustva Mosta i Oreškovića naučili neke stvari. Prvo da nema stručnjaka nego da nam trebaju iskusni odgovorni političari. Što se Petrova tiče, nadam se da su sve stranke shvatile da moraju poraditi na sebi. Uspjeh Mosta je rezultat krize stranaka”, rekla je Toma.

”Nadam se da su građani shvatili da su stranke nešto što je nužno u demokraciji. Ako slušamo Petrova tu nema programa i sadržaja jer on i dalje izlazi s floskulama da su svi isti. U 6 mjeseci Most nije iznio niti jedan suvisli zakonski prijedlog”, rekla je Toma.

Upitan što očekuje koliko mandata će Most dobiti na sljedećim izborima Tomičić je direktno kazao: ”Koliko god mandata dobiju, bit će to previše”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.