Bulj: Ovo je jedan od najvećih poraza hrvatske diplomacije

Vijesti 22. srp 201614:19 > 14:20
N1

Mostov Miro Bulj komentirao je otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije i Europske unije.

“Za Most su branitelji i Domovinski rat od posebnog nacionalnog interesa. Most nezavisnih lista ovo smatra jednim od poraza hrvatske diplomacije u posljednjih 15 godina”, rekao je Bulj, dodavši da su univerzalnom nadležnošću Srbije hrvatski branitelji i dalje lovina na otvorenom lovištu.

“Most je protiv toga, ja osobno također i ministri Mosta i mi ćemo se do kraja boriti, da dok se ne riješe ovi zakoni koje ima Srbija nad hrvatskim braniteljima, mi ćemo tražiti blokadu ovih pregovora, to jest otvaranje poglavlja 23 i 24”, kazao je Bulj, dodavši da se moramo sjetiti trnovitih hrvatskih pregovora s Europskom unijom.

“Ovo se odnosi prema onima koji su, u biti, na čelu sa Slobodanom Miloševićem stvarali veliku Srbiju na području Republike Hrvatske, a branitelje se i dalje proganja”, kazao je Bulj. “Ministar Ante Šprlje upozoravao je ministra Kovača i javno, da se, dok se ovaj zakon ne ukine, ne otvaraju ova poglavlja”, kazao je Bulj, dodavši da je ovo poraz hrvatske diplomacije i one koji je vode, uključujući ministre koji su je vodili, kao i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

“Mi moramo zaustaviti ovo svim sredstvima”, kazao je Bulj. “Znate koji je krvav i trnovit put prošla Hrvatska od svoje samostalnosti, a koji je trnovit put prošla u pregovorima s Europskom unijom, gdje su hrvatski branitelji uvijek bili onaj alibi preko kojega su se trebala lomiti koplja, dok su političke elite svoje diplomatske poraze lomili preko njih”, kazao je Bulj.

Kazao je da su sva ministarstva u posljednjih 15 godina krivac što je došlo do otvaranja ovih poglavlja. “U ovome slučaju ministar Kovač, i aktualna predsjednica, kao i njezini prethodnici”, kazao je Bulj, pozivajući se na definiciju diplomacije iz Ustava.

Bulj je rekao da je trebao postojati čvrst, državnički stav dok se ne zatvore spomenuta poglavlja, jer su branitelji i Domovinski rat svetinja. “Ne mogu branitelji biti lovina onih koji su htjeli da ne bude hrvatske države”, kazao je Bulj, dodavši da dosad očigledno nismo imali državnike, nego poltrone.

“Smatram da bi hrvatski branitelji, bez obzira na političku opciju koja je na vlasti, trebali biti glasni i upozoravati, a ne svrstavati se na bilo koju političku stranu”, rekao je Bulj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.