Prodan: Hrvatska je sigurna, kao i izbjeglice koje dođu

Vijesti 24. srp 201622:06 > 22:06
N1

Njemačka policija objavila je u nedjelju navečer kako je uhitila napadača, sirijskog tražitelja azila, koji je mačetom ubio jednu i ozlijedio dvije osobe, no da nema nikakvih elemenata koji bi ukazivali na moguću terorističku pozadinu napada.

S njima se slaže i stručnjak za terorizam dr.sc. Tonči Prodan, koji je gostujući u našem Dnevniku rekao da je terorizam provođenje nasilja u političke svrhe, što ovdje nije slučaj.

“U zadnje je vrijeme bilo dosta slučajeva i u SAD-u i u Europi”, podsjeća Prodan i kaže da im je zajedničko da se radilo o osobama koje su imale određeni stupanj psihičke nestabilnosti. “Teško je reći ima li načina da se to spriječi, jer okidač za ponašanje ovakvog tipa mogu biti i alkohol, droga, obožavanje džihadističke propagande ili nekih desničara poput Breivika.”

Kaže da policija ne može djelovati preventivno ako osoba nije učinila djelo kojim bi privukla takvu pozornost. Kaže i da se razmjena podataka među zemljama pojačala zbog terorističkih akata, a da će terorističke skupine, iako se danas u Njemačkoj nije radilo o takvom napadu, rado preuzeti odgovornost za to.

O Hrvatskoj kaže da je sigurna zemlja. “Naše službe sigurnosti rade svoj posao. Što se tiče straha od izbjeglica, oni su provjereni i ne vjerujem da kod njih postoji opasnost”, smatra Prodan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.