'U Hrvatskoj je poželjno ne pričati o Todoriću'

Vijesti 26. srp 201609:03 > 09:20
N1

Gošća Novog dana bila je novinarka Nacionala, Orhidea Gaura Hodak.

Zdravko Mamić napustio je HNS. Kako to komentirate?

Očito da je cijela priča puno ozbiljnija nego što uopće možemo pretpostaviti. On je bio u ozbiljnijim optužbama, zbog kojih je bio i u Remetincu. Ili je bio prisiljen ili je procijenio da je situacija izmakla kontroli.

Smatrate li da je savjet sa strane bio da se Mamić povuče?

Ili savjet ili pritisak. Možemo samo špekulirati, ali poznavajući Mamića, čisto sumnjam da se on sam na to odlučio.

Počinje Motovun Film Festival. Emitirat će se film Gazda, ne o Ivici Todoriću, nego je iskorišten kao glavni lik u priči kako postati gazda…

Da, Nacional je donio veliku priču o tome. Nacional je medijski pokrovitelj festivala. Radi se o tome da je otac redatelja Darija Juričana, radio u Unikonzumu, i startao kao i Todorić, ali je završio kako završe osobe koje rade u Konzumu, nakon 40 godina staža i plaće od tri tisuće kuna. Osobni motiv je bio samo jedan od motiva, sin ne zamjera Todoriću sudbinu svog oca, ali istražuje cijeli život Ivice Todorića i njegovog oca Ante i prati sudbinu te obitelji, od vremena kad je Todorić kao direktor Agrokombinata sedamdesetih godina, nakon Hrvatskog proljeća bio osuđen zbog gospodarskog kriminala i završio u zatvoru, pa je njegov sin odlučio nastaviti tamo gdje je njegov otac stao.

Zašto je autor u tajnosti pripremao film? Očekuje i probleme s distribucijom filma nakon festivala…

Svi znamo da je u Hrvatskoj bilo kakva priča o Ivici Todoriću, pa čak i pozitivna, tabu tema. Poželjno je ne pričati o Todoriću.

Je li autor raspolagao s konkretnim dokumentima, propituje li i privatizaicju?

On sve propituje. Nije raspolagao dokumentima, nego je sve istraživao. Film još nije gotov, nego je otvoren za sugestije sa strane. Rekao je da je u filmu prikazano 20 posto od ukupnog materijala koji je prikupio istraživanjem.

Zašto Todorić nije sudjelovao u filmu?

Ivici Todoriću je autor ponudio da sudjeluje u filmu i autoru je vrlo žao da on na to nije pristao. Ovo nije negativan film, niti crno bijeli, nego priča o uspjehu, govori o tome da je Todorić čovjek s vizijom i kako je uspio, a koliko je to koštalo hrvatsku državu nije tema.

Kako komentirate aferu bonusa u Hrvatskim šumama?

Svi koji rade u privatnom sektoru znaju kako se novac teško zarađuje. A što se tiče SDP-a, vrijeme je da se obračunaju s načinom na koji neki od njihovih visokopoziconiranih članova postupaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.